LUMEA AZI Economia Afganistanului, în colaps. Dezbrăcaţi, desculţi şi flămânzi, copiii din Kabul înfruntă frigul. „Asta e viaţa noastră. În corturile astea. Cerul ne e acoperişul şi pământul, covorul”

22 ianuarie 2022, 12:17

Dezbrăcaţi, desculţi şi flămânzi, copiii din Kabul înfruntă frigul iernii afgane.

Ziua, toată lumea aleargă după un colţ de puţine şi câteva vreascuri ca să treacă gerul de peste noapte.

Economia Afganistanului este în colaps şi de când au preluat talibanii puterea, nimeni nu îşi mai face nicio iluzie.

Qand Agha munceşte cu ziua pe unde apucă şi la cei care încă mai au ceva prin buzunare.

Qand Agha, ziler: Când a nins zilele astea a început să curgă apă prin tavan. Vecinilor li s-a făcut milă de noi şi ne-au împrumutat să cumpărăm folie de plastic să acoperim geamurile. Aşa trăim. Într-o zi avem ce mânca, în alta, nu! Nu ştim ce vom face.

Qand Agha şi familia lui, au măcar o casă într-un cartier la periferia Afganistanului.

Aproape un milion de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele în ultimul an de conflict. Trăiesc acum în corturi, în tabarele de lângă Kabul şi oraşul Herat.

„Asta e viaţa noastră. În corturile astea. Nu avem haine şi nici un loc în care să stăm. Nu avem nimic. Cerul ne e acoperişul şi pământul, covorul. Şi aşa trecem prin iarnă.”

Ajutoarele ajung în zonele mai izolate cu dronele. E prea puţin însă. Înaltul Comisariat pentru refugiaţi face apel la donatorii pe care îi asigură că banii nu vor ajunge la talibani, ci la organizaţiile umanitare.

Dar în tot acest timp, spitalul ridicat de japonezi, din centrul Kabulului, este din ce în ce mai aglomerat. Sărăcia lucie nu face decât mai uşoară răspândirea Covidului. Pare cinic, dar mulţi care ajung la spital sunt fericiţi pentru că măcar au ce mânca zilnic şi stau la căldură.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă