LUMEA AZI Duminică, primul tur al alegerilor parlamentare în Franța. Cum funcționează sistemul electoral

10 iunie 2017, 17:27

Sistemul de alegeri parlamentare în două tururi este destul de complicat. Trebuie să fii francez înscris pe listele electorale ca să poți vota.

Se înscriu pe liste reprezentanții partidelor politice. Este o listă cu paritate, adică un număr egal de femei, un număr egal de bărbați. Duminică, de la ora 08.00, se deschid toate birourile de vot.

La urne se concentrează un anumit număr de procente pentru fiecare formațiune politică și, implicit, niște candidați vor fi pe primele poziții. Pentru definitivare, se mai merge încă o dată la urne, peste o săptămână, pe 18 iunie.

Astfel, până săptămâna viitoare, francezii se hotărăsc ce formațiune politică merită să aibă majoritatea în Parlament și ce formațiune politică va rămâne în opoziție. Aici este bătălia și pentru Emmanuel Macron.

De altfel, Macron a început cu dreptul la Palatul Élysée – s-a întâlnit chiar de la începutul mandatului cu greii planetei, subliniază Mihaela Antoche.

De aici și acest elan pentru „Republica în Mișcare”, o formațiune politică venită de nicăieri, care l-a și propulsat la Élysée.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite