LUMEA AZI Discuții israeliano-iordaniene. Regele nu mai vrea să prelungească două anexe ale tratatului istoric cu Israel

Decizie neașteptată a iordanienilor, care nu vor să reînnoiască două dintre anexele Tratatului istoric de pace cu Israelul. Este vorba despre documentele prin care Israelul a închiriat de la Regatul hașemit două mici suprafețe de teren situate la frontiera lor comună, pe o perioadă de 25 de ani.

26 Octombrie 2018, 18:19 |

Administrația Bill Clinton a făcut posibilă încheierea Tratatului de pace în 1994.

În baza acordului, Israelul a putut să dețină proprietăți private și drepturi speciale de călătorie în Baquora - numita Naharayim de către israelieni - în nord-vestul Regatului, și în Ghumar - numita Zofar de israelieni - în sudul Regatului.

Regele Abdullah al Iordaniei: "Am spus în repetate rânduri că prioritatea noastră este protejarea intereselor noastre. Cred că guvernul trebuie să elaboreze o strategie care să reprezinte interesele Iordaniei şi ale iordanienilor".

Este de așteptat ca Tel Aviv-ul să facă demersuri pentru păstrarea drepturilor de închiriere, întrucât cele două regiuni sunt esențiale pentru securitatea graniței sale.

Benjamin Netanyahu, premierul israelian: "Vom negocia posibilitatea extinderii actualului aranjament, dar nu există nicio îndoială că, în ansamblu, acordul este important pentru ambele părţi".

Anunțul făcut de Amman a provocat deja neliniște în regiune, unde fermierii israelieni sunt deja îngrijorați, pentru că au investit sume considerabile în infrastructurile rutieră și agricolă din zonă.

Recentele proteste de la Amman și 87 de parlamentari care au cerut printr-o petiție restaurarea suveranității Regatului asupra celor două terenuri l-au determinat pe Regele Abdullah să ia această decizie.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 12°C
IASI 8°C 9°C
CLUJ 6°C 8°C
CONSTANTA 10°C 11°C
CRAIOVA 8°C 10°C
BRASOV 6°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI