LUMEA AZI Cum a ajuns Transnistria satelitul rusesc al Moscovei de la graniţele UE şi NATO

În 1990, în timp ce Moldova se agită să se desprindă de Uniunea Sovietică, regiunea sa rusofonă și-a declarat independența pentru a rămâne în federație. ONU a recunoscut independența republicii Moldova în martie 1992, dar a început imediat războiul de secesiune al Transnistriei. Au urmat 5 luni de lupte grele în care au murit peste o mie de oameni. Războiul nu a reușit să rezolve însă statutul teritoriului.

30 Aprilie 2022, 10:31 (actualizat 30 Aprilie 2022, 12:01) Știrile TVR |

În 2006, în regiunea separatistă a fost organizat un referndum în urma căruia peste 97 la sută din populația Transnistriei s-a pronunțat pentru aderarea la Rusia. Fâșia situată între Nistru și granița Ucrainei este controlată de separatistii pro-ruși cu ajutorul celor aproximativ 1.500 de soldați ruși. Este vorba de Grupul Operațional al Trupelor Ruse, urmașul Armatei a 14 - a sovietice.

Pe lângă aceștia, în Transnistria se mai află militari ruși și în cadrul unor așa-numite „trupe de menținere a păcii", care au fost trimise aici la începutul anilor '90 pentru a justifica intervenția rusească armată de partea separatiștilor din regiune. Legăturile dintre Rusia și regiunea separatistă sunt evidente. În regiune se folosește alfabetul chirilic, tranzacțiile se fac în rubla transnistreană.

Poate nu este lipsit de importanţă și faptul că Transnistria este plină de simboluri sovietice, secera și ciocanul de pe steag sau statuia lui Lenin din Tiraspol. Majoritatea populației, estimată la 450 de mii de locuitori, vorbește limba rusă, în timp ce restul Moldovei este dominat de vorbitori de limba română.

În plus, la Cobasna sunt depozitate aproximativ 20.000 de tone de muniție aflate înca din epoca sovietică. Mai este și o pistă de aterizare. Din cauza vechimii și a gradului mare de degradare pot fi folosite într-o măsură limitată. Moscova, care susține economia Transnistriei, inclusiv prin furnizarea gratuită a gazului, a creat de fapt un satelit rusesc la granițele UE și NATO.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 35°C
IASI 36°C 35°C
CLUJ 36°C 36°C
CONSTANTA 30°C 28°C
CRAIOVA 36°C 35°C
BRASOV 33°C 29°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI