LUMEA AZI Cum a ajuns Transnistria satelitul rusesc al Moscovei de la graniţele UE şi NATO

30 aprilie 2022, 10:31

În 2006, în regiunea separatistă a fost organizat un referndum în urma căruia peste 97 la sută din populația Transnistriei s-a pronunțat pentru aderarea la Rusia. Fâșia situată între Nistru și granița Ucrainei este controlată de separatistii pro-ruși cu ajutorul celor aproximativ 1.500 de soldați ruși. Este vorba de Grupul Operațional al Trupelor Ruse, urmașul Armatei a 14 – a sovietice.

Pe lângă aceștia, în Transnistria se mai află militari ruși și în cadrul unor așa-numite „trupe de menținere a păcii”, care au fost trimise aici la începutul anilor ’90 pentru a justifica intervenția rusească armată de partea separatiștilor din regiune. Legăturile dintre Rusia și regiunea separatistă sunt evidente. În regiune se folosește alfabetul chirilic, tranzacțiile se fac în rubla transnistreană.

Poate nu este lipsit de importanţă și faptul că Transnistria este plină de simboluri sovietice, secera și ciocanul de pe steag sau statuia lui Lenin din Tiraspol. Majoritatea populației, estimată la 450 de mii de locuitori, vorbește limba rusă, în timp ce restul Moldovei este dominat de vorbitori de limba română.

În plus, la Cobasna sunt depozitate aproximativ 20.000 de tone de muniție aflate înca din epoca sovietică. Mai este și o pistă de aterizare. Din cauza vechimii și a gradului mare de degradare pot fi folosite într-o măsură limitată. Moscova, care susține economia Transnistriei, inclusiv prin furnizarea gratuită a gazului, a creat de fapt un satelit rusesc la granițele UE și NATO.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă