LUMEA AZI Criza europeană a gazelor și planurile rușilor. Un editorial de Ioana Dumitrescu

Prețul la gaze e în continuă creștere și Comisia Europeană pleacă de la premisa că acest tăvălug nu se va opri pe măsură ce intrăm în iarnă. Consiliul European de săptămâna viitoare are pe agendă problema. 20 din cele 27 de state membre au anunțat deja diverse forme de compensare la energie. Evident că toată lumea aruncă vina pe ruși. Reducerea volumului de gaz livrat spre Europa este o formă de presiune, pentru ca Gazprom să obțină unda verde pentru gazoductul Nord Stream 2.

16 Octombrie 2021, 12:52 Știrile TVR |

Peste 40% din gazul importat de europeni vine din Rusia, iar asta înseamnă peste 70% din exporturile totale ale rușilor. Schimbarea sistemului de achiziție la nivelul Uniunii Europene pare să fi dat peste cap planurile rușilor dispuși să crească volumul de gaz exportat doar pentru partenerii care au încheiate contracte pe termen lung.

Vladimir Putin: "Nu există niciun singur caz în care companiile noastre să fi refuzat cererile de creştere a proviziilor din partea partenerilor noştri".

Așadar, Rusia asigură necesarul de gaz al partenerilor, prin partener înțelegându-se partea care a ales să încheie un contract pe termen lung cu Rusia. Cu un acord pe o durată de 15 ani, Ungaria se numără printre aceștia.

La nivelul politic european sunt mai multe voci care critică Rusia că, în calitate de furnizor principal de gaze al Uniunii, și-ar fi redus, de fapt, cantitatea de gaz, deși cererea e mare.

Kadri Simson, comisar european pentru Energie: "Uniunea Europeană nu va tolera speculaţiile şi manipulările de pe piaţă. Investigăm orice comportament posibil anti-concurenţial pe piaţa energetică, în parteneriat cu autorităţile naţionale de concurenţă şi cele de reglementare a energiei".

Direct sau indirect, gigantul rus Gazprom este acuzat că amplifică această criză a gazului pentru a obține autorizarea controversatului gazoduct Nord Stream 2, care face legătura directă între Rusia și Germania. Construcția uriașă care trece pe sub Marea Baltică nu are însă avizele de funcționare pe care trebuie să le emită deopotrivă Autoritatea germană pentru energie și Uniunea Europeană. Și asta ar mai putea dura câteva luni, ceea ce irită Moscova atât de tare, încât la Săptămâna energiei care a avut loc în Rusia, liderul de la Kremlin a vorbit clar și răspicat despre piedicile din calea acestui proiect.

Vladimir Putin: "Sunt bariere administrative pe care nu le-am depăşit. Ştiu că reprezentanţii Nord Stream 2 sunt în discuţii inclusiv cu autorităţile germane. Autoritatea germană în energie trebuie să ia o decizie corectă, dar încă nu s-a hotărât. Desigur că, dacă am putea creşte alimentarea pe această rută, putem spune cu certitudine că tensiunea de pe piaţa europeană a energiei va scădea semnificativ".

Toate aceste acțiuni ale Rusiei, atât de vocale și de vizibile în ultima vreme, te duc totuși cu gândul mai departe de cele două obiective: Nord Stream 2 și contractele pe termen lung.

Printr-o criză a gazului, în timpul unei ierni geroase, poate că s-ar mai putea găsi țări ca Ungaria care să încheie până la urmă un acord similar. Asta ar da peste cap așa-numitul "Green Deal" al Uniunii, care prevede ca în următorii 20 de ani emisiile de dioxid de carbon să fie reduse la zero, determinând clubul comunitar să cumpere până la mijlocul sau chiar l sfârșitul anilor 2030 cantități mari de gaz.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C -1°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -3°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -6°C -4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI