LUMEA AZI „Cred că ar trebui să aderăm la NATO – trebuie să arătăm că ceea ce face Rusia nu este în regulă”. Finlandezii și suedezii, aproape de o decizie istorică

16 aprilie 2022, 12:08

Invadarea Ucrainei de către armata rusă a schimbat radical percepția oamenilor.

La mijlocul lunii martie, două sondaje de opinie au arătat că 62% dintre finlandezi susțin aderarea la NATO. La fel în Suedia. Dacă în ianuarie doar 42% dintre cetățeni susțineau intrarea în Alianță, acum 51% vor să beneficieze de protecția Articolului 5 al Tratatului Atlanticului de Nord.

Cred că ar trebui să aderăm la NATO, în principal pentru că trebuie să avem o atitudine când e vorba despre drepturile omului şi să arătăm că ceea ce face Rusia nu este în regulă„.

Sunt sceptic în legătură cu acest lucru. Suntem foarte aproape de Rusia şi ni se poate întâmpla orice. Cred că ar trebui să rămânem neutri„.

Suedia, care nu a mai participat la un război din 1814, este mai ezitantă decât Finlanda, chiar dacă aceasta are o graniță de 1.300 de kilometri cu Federația Rusă. Diplomații și politicienii cred că Finlanda va face primul pas, ceea ce ar fi un impuls și pentru Suedia.

Chiar dacă sunt neutre, Suedia și Finlanda sunt foarte aproape de NATO, atât din punct de vedere al pregătirii de luptă, cât și al dotării cu armament. Militari din cele două țări participă la manevre comune cu Norvegia, iar aviațiile fac parte dintr-o structură coordonată de Marea Britanie.

Executivul de la Helsinki va cere părerea Parlamentului în legătură cu noile provocări de securitate la adresa țării. În Suedia, atât puterea, cât și opoziția fac o analiză similară și au anunțat că vor prezenta rezultatele în mai.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Kogălniceanu devine cea mai mare bază NATO din Europa

Danemarca își donează toată artileria Ucrainei. Cum a fost pregătită această mutare

Cum arată scenariul unei invazii a lui Vladimir Putin în Europa