LUMEA AZI Cine sunt oamenii din jurul preşedintelui rus Vladimir Putin

5 martie 2022, 13:48

În capul listei este Serghei Şoigu, ministrul Apărării. Mulţi ani s-a crezut că el este succesorul lui Vladimir Putin. A fost nelipsit în excursiile liderului de la Kremlin din Siberia. Este omul căruia Putin i-a încredinţat operaţiunea de anexare ilegală a Crimeei. A fost implicat în otrăvirea fostului agent Skripal şi a dizidentului Alexei Navalnîi. Se credea că are o influenţă deosebită asupra liderului de la Kremlin, dar după ultimele apariţii, cu Putin care îl ţine la distanţă este greu de crezut că mai poate avea un cuvânt de spus.

Valri Gherasimov este şeful Statului major. El a jucat un rol important în campaniile militare ale lui Putin încă de când a comandat armata în războiul din Cecenia din 1999. A fost printre cei care au planificat invazia Ucrainei de acum şi a primit ordin să termine operaţiunea cât mai repede. A eşuat.

Nicolai Patrusev, şeful Consiliului de securitate rus este unul dintre cei mai loiali locotenenţi ai lui Vladimir Putin. Cei doi se ştiu de pe vremea când liderul de la Kremlin abia intrase în KGB şi îşi făcea cursul de perfecţionare la Leningrad, azi Sankt Petersburg.

Celălalt apropiat este şeful FSB-ului, Alexander Bortnikov. Putin are încredere în informațiile pe care le primește de la serviciile de securitate mai mult decât orice altă sursă, iar Alexander Bortnikov este văzut ca făcând parte din cercul personal al lui Putin.

Despre şeful spionilor, Serghei Narîşin se spunea că ar fi al treilea om de încredere al lui Vladimir Putin. Greu de spus după acest episod.

O figură feminină rară în anturajul lui Putin, Valentina Matvienko, a supravegheat votul din Duma prin care se aproba desfășurarea forțelor ruse în străinătate, primul pas spre invazie. Provine tot din cercul de prieteni din Sankt Petersburg şi a avut un rol important şi la anexarea Crimeei. Este un foarte bun executant ale cărei păreri contează prea puţin.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite