LUMEA AZI Cercetătorii israelieni au învăţat un peştişor să-şi conducă acvariul

Un peştişor auriu este capabil să navigheze pe uscat. Singura condiţie este să fie totuşi într-un acvariu. Cercetătorii de la universitatea israeliană din Ben Gurion au reuşit ceea ce poate părea imposibil; au dresat peştişorul să-şi conducă acvariul încotro vrea el.

15 Ianuarie 2022, 13:30 Știrile TVR |

Inteligenţa peştişorului auriu a depăşit orice aşteptare. După ce l-au ajutat, construindu-i un vehicul pe care l-au numit peştemobil, cercetătorii au constatat că micuţa vietate este capabilă să îl manevreze în direcţiile dorite.

Ronen Segev, profesor de neuroştiinţă: Într-un fel, noi oamenii credem despre noi că suntem foarte speciali. Mulţi consideră peştii nişte creaturi primitive în sensul evoluţiei, dar nu e corect. Maşinuţa inventată de cercetătorii de la Universitatea Ben Gurion este dotată cu un sistem de teledetecţie care utilizează laser pentru a colecta date despre locația la sol a vehiculului și locația peștilor in interiorul acvariului.

Shachar Givon, cercetător: Surprinzător, dar nu durează prea mult să înveţi un peşte să conducă. La început sunt nedumeriţi. Nu-şi dau seama ce se întâmplă, dar apoi realizează că există o legătură între mişcările lor şi cele ale maşinuţei.

În total 10 peştişori au fost învăţaţi să conducă.

Studiile efectuate la Bersheva îi fac pe cercetători să înţeleagă mai bine abilităţile cognitive al tuturor speciilor, inclusiv ale oamenilor.

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 25°C 29°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 25°C 21°C
CONSTANTA 22°C 25°C
CRAIOVA 22°C 24°C
BRASOV 21°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI