LUMEA AZI Cântăreața Josephine Baker, omagiată în Panteonul de la Paris

Faimoasa cântăreaţă Josephine Baker a devenit prima femeie de culoare omagiată în Panteonul de la Paris. Evenimentul solemn a avut loc în prezenţa preşedintelui Emmanuel Macron. Josephine Baker a fost una dintre cele mai emblematice figuri artistice din secolul 20 - ea a susţinut concerte fulminante şi în România.

04 Decembrie 2021, 12:58 (actualizat 04 Decembrie 2021, 13:05) Știrile TVR |

În anii '20, artista de origine americană Josephine Baker a fost prima femeie de culoare devenită faimoasă ca dansatoare - şi printre primele care să joace în piese şi filme marcante. Se spune că ea a adus faimoasa muzică charleston pe bătrânul continent - şi a fost supranumită de europeni "zeiţa creolă" sau "perla neagră". Dincolo de latura artistică însă, s-a implicat activ în lupta francezilor împotriva invaziei naziste încă de dinainte de apelul oficial la Rezistenţă, de pe 18 iunie 1940, al generalului de Gaulle.

EMMANUEL MACRON, preşedintele Franţei: Schimbând luminile scenei pe flacăra Rezistenţei, a devenit încă dinainte de 18 iunie 1940 corespondent de onoare, colaboratoare a Rezistenţei, şi şi-a riscat viaţa ca să-şi servească noua ţară.

Josephine Baker a înţeles, în plină epocă de emancipare a drepturilor omului, rolul său ca artist.

EMMANUEL MACRON, preşedintele Franţei: Josephine Baker nu a apărat o culoare a pielii, ci ideea de umanitate. A luptat pentru libertatea fiecăruia.

Josephine Baker a venit şi în România, mai întâi în 1928, la invitaţia marelui Constantin Tănase, apoi în 1970, la festivalul Cerbul de Aur organizat de Televiziunea Română, şi a cântat, în timp, cu mari muzicieni români, printre care Johnny Răducanu.

În Panteonul de la Paris sunt depuse peste 70 de mari personalităţi franceze - de la Voltaire şi Rousseau până la Marie Curie. Sicriul depus acum la Panteon conţine pământ din Statele Unite, Franța și Monaco, țări în care a locuit Josephine Baker - pentru că artista şi-a dorit să rămână înmormântată la Monaco.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 4°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 5°C 4°C
BRASOV 2°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI