LUMEA AZI Brexitul reaprinde conflictul nord irlandez

Prima consecință a acordului nesăbuit de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. O tânără de 29 de ani a murit într-un atac armat care a avut loc în orașul Londonderry din Irlanda de Nord. Statutul frontierei dintre provincia britanică și Republica Irlanda a fost și a rămas mărul discordiei în parlamentul de la Londra.

24 Aprilie 2019, 09:26 (actualizat 24 Aprilie 2019, 09:44) |

Se știe însă că victima avea 29 de ani și era jurnalistă. Lyra McKeee, născută la Belfast, era considerată o stea în devenire a jurnalismului de investigație. Puțin înainte să fie împușcată mortală posta pe twitter o poză cu titlul: a început iadul.

Lyra știa tot despre conflictul nord-irlandez despre care scrisese enorm.

În ce cheie poate fi interpretat acest asasinat: o crimă banală, victima unui conflict între două bande rivale sau transformarea în realitate a unei temeri nespuse create de Brexit

În iunie 2016 când David Cameron a declanșat campania pentru referendumul privind ieșirea Marii Britanii din Uniune, susținătorii Brexitului își doreau redobândirea controlului asupra frontierelor Regatului.

De peste 20 de ani, între provincia Irlanda de nord și Republica Irlanda există 300 de puncte de trecere aproape invizibile, iar granița este simbolul unui compromis după decenii de conflicte sângeroase.

Această granița a fost trasată prima oară în 1920 de către britanicii care dețineau controlul asupra insulei. Deși irlandezii s-au revoltat de nenumărate ori, nu au reușit să-i alunge pe britanici.

În cele din urmă, Londra a împărțit insula în două ținând cont de opțiunile populației.

Cea mai mare parte era locuită de irlandezii catolici care militau pentru independență, naționaliștii, iar în nord erau protestanții, mai apropiați de britanici care își doreau să rămână în Regat, unioniștii.

În timp, Sudul și-a dobândit independența și a devenit Republica Irlanda, iar nordul a rămas o provincie a Regatului.

Inițial frontiera era destul de poroasă, dar controalele din ce în ce mai dure ale britanicilor au dus ambele părți într-un război economic.

La sfârșitul anilor 60 violențele au explodat și au durat aproape 40 de ani. În războiul grupărilor extremiste din Irlanda de nord au murit mii de oameni.

Cunoscut drept Acordul din Vinerea mare, încheiat în aprilie 1998, documentul este de fapt un compromis care prevede că:  Irlanda de Nord rămâne în Marea Britanie, dar locuitorii săi vor putea opta pentru ambele cetățenii -irlandeză și britanică. Pe viitor, nordul ar putea vota unirea cu Republica Irlanda.

Cu alte cuvinte, granița dintre Nord și Sud nu mai era necesară, iar trupele britanice s-au retras.

În iunie 2016 Marea Britanie a votat în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană deși în Irlanda de Nord aproape 60 la sută din cetățeni au votat pentru rămânere.

Nimeni nu a scos o vorbă atunci despre ce ar urma să se întâmple între nordul și sudul Irlandei.

Toate soluțiile propuse până acum încalcă acordul din Vinerea mare.

Cea inclusă în compromisul care a pus capăt conflictului sângeros nu este însă menționată deloc - Unirea Irlandei de Nord cu Republica Irlanda.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 18°C
IASI 11°C 15°C
CLUJ 11°C 12°C
CONSTANTA 7°C 11°C
CRAIOVA 15°C 17°C
BRASOV 10°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI