LUMEA AZI. Marea Britanie, la o lună după BREXIT

6 februarie 2021, 18:31

Noua birocrație post Brexit este o realitate acum în Marea Britanie, de la simplul cetățean care în loc de un formular trebuie să completeze 10 ca să trimită un pachet în UE, până la marii producătorii de bunuri de consum.

O fermă din Matlock, Anglia, fabrică un soi de brânză tras în ceară pe care până la sfârșitul anului trecut o vindea direct pe piața europeană. Acum, pachetele mici, atât de cerute de europeni, care costau în jur de 28 de euro, nu mai pot fi livrate fără un certificat eliberat de un veterinar. Fiecare pachet trebuie să aibă acest document care costă cam 200 de euro.

Într-un atelier din Northampton, se fabrică manual pantofi de 192 de ani, neîntrerupt. Sunt pantofi de lux, făcuți pe comandă. După 1 ianuarie, proprietarul atelierului a fost șocat când a văzut cât îl costă acum să facă afaceri cu țări din Uniune.

Toate documentele impuse de acordul Brexit îngreunează totul. Pe lângă resticțiile pandemiei, toată această birocrație face ca marfa să întârzie în ambele sensuri, iar cozile de la graniță să fie interminabile. Nervi, pierderi, afaceri care pur și simplu, după doar o lună, se sufocă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite