LUMEA AZI

LUMEA AZI. Marea Britanie, la o lună după BREXIT

A trecut o lună de când Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană. Pandemia nu a amânat acest divorț. De la 1 ianuarie, regatul a încetat să se mă supună regulilor comunitare și a intrat într-un sistem agreat de ambele părți prin acordul post-Brexit. Cu alte cuvinte totul s-a schimbat. De la simpla expediere a unui pachet în UE, până la dispariția unor produse de pe rafturile magazinelor. Este greu să spui deocamdată cu certitudine care sunt probleme create de Brexit de vreme ce suntem în plină pandemie și restricțiile impuse de COVID îngreunează inclusiv circulația mărfurilor.

06 Februarie 2021, 18:31 |

Noua birocrație post Brexit este o realitate acum în Marea Britanie, de la simplul cetățean care în loc de un formular trebuie să completeze 10 ca să trimită un pachet în UE, până la marii producătorii de bunuri de consum.

O fermă din Matlock, Anglia, fabrică un soi de brânză tras în ceară pe care până la sfârșitul anului trecut o vindea direct pe piața europeană. Acum, pachetele mici, atât de cerute de europeni, care costau în jur de 28 de euro, nu mai pot fi livrate fără un certificat eliberat de un veterinar. Fiecare pachet trebuie să aibă acest document care costă cam 200 de euro.

Într-un atelier din Northampton, se fabrică manual pantofi de 192 de ani, neîntrerupt. Sunt pantofi de lux, făcuți pe comandă. După 1 ianuarie, proprietarul atelierului a fost șocat când a văzut cât îl costă acum să facă afaceri cu țări din Uniune.

Toate documentele impuse de acordul Brexit îngreunează totul. Pe lângă resticțiile pandemiei, toată această birocrație face ca marfa să întârzie în ambele sensuri, iar cozile de la graniță să fie interminabile. Nervi, pierderi, afaceri care pur și simplu, după doar o lună, se sufocă.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 18°C
IASI 15°C 16°C
CLUJ 13°C 16°C
CONSTANTA 10°C 12°C
CRAIOVA 14°C 16°C
BRASOV 11°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI