LUMEA AZI | Bosnia și Herțegovina: Parlamentul local al Republicii Srpska a votat o lege prin care autoritățile sârbe preiau controlul judiciar

19 februarie 2022, 13:01

În legislativul local al Republicii Srpska proiectul prin care practic autoritățile sârbe vor prelua controlul judiciar a fost votat de 45 din cei 83 de deputați.

Președintele în exercițiu al conducerii tricefale de la Sarajevo a denunțat această lege pe care o consideră neconstituțională și i-a cerut Înaltului reprezentant al comunității internaționale să o anuleze. La 26 de ani de la terminarea războiului de secesiune, Acordurile de pace de la Dayton încă țin locul unei legi fundamentale a statului a cărei ordine este vegheată de înaltul reprezentant.

Artizanul noului plan de secesiune, liderul sârbilor bosniaci Milorad Dodik, un apropiat al președintelui Putin, este deja subiectul mai multor sancțiuni ale cancelariilor occidentale.

Aflată la Sarajevo, Samantha Power, administratorul Agenției Statelor Unite pentru dezvoltare internațională, le-a cerut sârbilor bosniaci să renunțe la retorica separatistă.

Rănile provocate de sârbii bosniaci prin masacrul de la Srebrenica din 1995 când 8000 de musulmani, băieți și bărbați, au fost uciși de sârbii bosniaci, nu s-au închis nici acum. A fost nevoie de o lege prin care să fie sancționată negarea acestui genocid promovată azi, la aproape 30 de ani de la terminarea războiului de sârbii bosniaci.

Parlamentul Republicii Srpska a votat și Declarația privind principiile constituționale. Prin acest document se solicită guvernului entității sârbe ca în coordonare cu președintele Milorad Dodik să elaboreze textul Constituției Republicii Srpska în care vor fi menționate toate competențele Republicii. Sunt pași care duc spre escaladarea tensiunilor din această țară unde pe fondul sărăciei și a lipsei de perspectivă, cărbunele naționalist arde mocnit de ani buni.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite