LUMEA AZI Bolivia se prăjește la soare. Nivel periculos al radiațiilor ultraviolete

Bolivia e lovită de un val de căldură fără precedent! Schimbările climatice par a fi de vină pentru valorile neobișnuite ale radiațiilor ultraviolete care însoțesc valul de căldură.

06 Noiembrie 2021, 12:52 Știrile TVR |

La Paz, capitala Boliviei, este un oraș situat la mare înălțime, 3.600 de metri. Cei 800 de mii de locuitori ai săi sunt obișnuiți cu atmosfera rarefiată, dar mai puțin cu căldura excesivă. Ei caută să se răcorească cu o băutură rece sau la fântânile arteziene.

Problema este că, odată cu căldura, nivelul radiațiilor ultraviolete este extrem de mare în acest oraș care este mai aproape de soare decât multe alte locuri de pe planetă.

Dr. LUIS BLACUTT, cercetător la laboratorul de fizică atmosferică: "În laboratorul nostru studiem schimbările climatice şi facem modele din 2007. Am confirmat ceea ce nu puţini spun: sezonul ploios poate aduce aceeaşi cantitate de apă, dar este mai scurt. Asta înseamnă că dezvoltarea norilor este întârziată, în vreme ce radiaţiile ultraviolete devin mai notabile. Acestea au fost întotdeauna ridicate, dar graţie norilor, nu erau atât de problematice, erau filtrate. Acum însă nu mai sunt nori, aşa că avem valori mari ale ultravioletelor, care afectează pe toată lumea".

Regiunile andine înalte sunt în mod frecvent ținta ultravioletelor, valorile cel mai des întâlnite fiind între 11 și 17 pe scala radiațiilor.

În cazul valului de căldură din Bolivia, acestea au ajuns la 21, ceea ce este considerată o valoare extrem de periculoasă.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 12°C
IASI 11°C 5°C
CLUJ 17°C 6°C
CONSTANTA 20°C 15°C
CRAIOVA 13°C 7°C
BRASOV 17°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI