LUMEA AZI Atmosferă incendiară între SUA și Iran. Americanii trimit întăriri la baza militară din Qatar

14 mai 2019, 18:44

Navele, în special petrolierele saudite, au fost avariate serios. Actele de sabotaj, cum au fost ele numite de autoritățile din Emiratele Arabe, au avut loc în apropiere de strâmtoarea Ormuz, aflată sub jurisdicție iraniană.

Administrația de la Washington a emis în ultima vreme mai multe alerte privind traficul maritim în zona Golfului Persic, avertizând că există riscul unor asemenea acte de sabotaj în largul coastelor Emiratelor Arabe Unite.

Din acest motiv, Casa Albă a ordonat trimiterea de bombardiere strategice B 52 la baza americană din Qatar. Asta după ce luni, administrația Trump a anunțat că va trimite în Golf și portavionul Abraham Lincoln, o decizie menită să contracareze orice acțiune a Teheranului.

În contextul amplificării tensiunilor dintre SUA și Iran, mai mulți lideri de la Teheran au amenințat că ar putea închide strâmtoarea Ormuz, care face legătura cu portul din Emirate, centru important pentru exportul de petrol.

Federica Mogherini: „Sprijinim pe deplin acordul nuclear cu Iranul şi implementarea sa. În marja Consiliului pentru afaceri externe, mă voi întâlni cu miniştri de Externe ai Franţei, Germaniei şi Marii Britanii, ca sã discutãm cum putem sprijini implementarea acordului nuclear cu Iranul„.

Declarația șefei diplomației europene reafirmă, de fapt, dorința Uniunii Europene de a menține acordul nuclear cu Iranul.

Mai multe țări din spațiul comunitar au respins ultimatumurile Teheranului, care amenință că va renunța treptat la toate angajamentele asumate prin acest acord internațional.

Este urmarea sancțiunilor adoptate de Statele Unite după ce președintele Donald Trump a decis, acum un an, retragerea țării sale din acest acord.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, și-a amânat vizita la Moscova, pentru a discuta problema iraniană cu liderii europeni.

Cât despre incidentul din apropierea strâmtorii Ormuz, iranienii se declară îngrijorați și cer clarificări în legătură cu navele saudite.

Teheranul a lansat ipoteza unei posibile conspirații orchestrate de răuvoitori.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă