LUMEA AZI

LUMEA AZI. America revine! Rusia și China, în vizorul SUA și NATO

America s-a întors, a spus președintele Joe Biden la începutul mandatului și a spus-o din nou la Conferința pentru securitate de la Munchen, desfășurată în spațiul virtual, anul acesta. În primul său discurs despre politica externă mondială, liderul de la Casa Albă a fost foarte clar în ce privește Rusia. Kremlinul atacă democrațiile noastre a spus Biden, care s-a declarat hotărât să recâștige încrederea Europei fără a se ajunge la situația din timpul Războiului Rece.

27 Februarie 2021, 17:06 (actualizat 27 Februarie 2021, 18:42) |

Pandemia a trimis Conferința pentru Securitate de la Munchen în spațiul virtual, unde președintele Joe Biden a avut ocazia să arate, în mare, cam care va fi linia politicii externe a administrației sale.

Atacurile cibernetice, mai mult sau mai puțin dovedite, ale rușilor au fost reamintite. Biden a vorbit despre competiția economică și de valori cu China, care este și va fi „dură" și trebuie abordată împreună de europeni și americani.

În lumea politologilor, Conferința pentru securitate de la Munchen era considerată unul dintre cele mai plicticoase evenimente, fără decizii notabile. Asta până în 2007, când Vladimir Putin a rostit aici celebrul discurs în care declara că Rusia se opune „dominației monopoliste a SUA în relațiile internaționale".

Anul acesta, din toată discuția virtuală, este de reținut că Joe Biden dorește readucerea Europei la locul ei, în termeni economici și de securitate, dar că în egală măsură cere ajutorul partenerilor și pentru proiecte privind lupta împotriva schimbărilor climatice.

A comentat acest subiect la emisiunea Lumea Azi fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 21°C 12°C
IASI 21°C 13°C
CLUJ 18°C 8°C
CONSTANTA 13°C 12°C
CRAIOVA 15°C 9°C
BRASOV 20°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI