LUMEA AZI Ajutoare pentru musulmanii din Germania. Alternative la finanțarea primită de peste hotare

Germania caută alternative la finanţarea pe care clericii musulmani o primesc de peste hotare. Moscheile din Republica Federală primesc fonduri exclusiv din ţările islamice. Astfel, există temerea că, odată cu banii, pe teritoriul Germaniei ajung şi idei extremiste.

14 Februarie 2020, 15:13 (actualizat 14 Februarie 2020, 17:01) |

Conform estimărilor, în Germania există între 2.350 și 2.750 de asociații musulmane și moschei. Acestea nu beneficiază de finanțare din partea statului, de aceea sunt dependente de fondurile din străinătate.

Turcia, de exemplu, susține financiar multe moschei si îi plătește pe imami. Turciei i se reproșează că, pe această cale, exercită influență politică asupra minorității turce din Germania.

Mai mult, în Germania există teama că banii din străinătate implică și extremism islamist, mai ales prin banii puși la dispoziție de țările din Golf, ca Arabia Saudită.

Totuși, un înalt cleric saudit a declarat recent pentru Deutsche Welle că nu se mai dorește finanțarea moscheilor în afara Arabiei Saudite.

Mohammed Al-Issa, Liga mondială musulmană: "Fără îndoială, este o greșeală ca un stat să finanțeze o anumită minoritate sau un grup, originare din această țară. Lucrul acesta are efecte negative asupra integrării și coeziunii naționale".

În prezent, în Republica Federală se caută alternative la finanțarea din străinătate a lăcașelor de cult musulmane.

În Republica Federală predică aproximativ 2.000 de imami - 90% dintre ei veniți din străinătate.

De aceea, tot mai multe voci cer ca prelații musulmani să fie școliți în Germania.

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 3°C
IASI 4°C 2°C
CLUJ 2°C 3°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI