LUMEA AZI Agenda NATO 2030. Planuri de intensificare a prezenței pe flancul estic și de creștere a finanțării pentru operațiuni în teren

NATO e hotărâtă să investească mai mult în flancul estic. Aliații vor să își intensifice prezența în regiune și pentru asta e nevoie de mai mulți bani care să susțină operațiunile în teren. E o propunere prezentată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, miniștrilor Apărării din Alianță. În ce ne privește, Marea Neagră este o zonă cu probleme de securitate. Fostul comandant suprem al Forțelor NATO în Europa, generalul Philip Breedlove, le-a explicat ziariștilor că Rusia controlează regiunea printr-o bulă de interdicție, generată de navele și de echipamentele sale militare, în special din Crimeea. NATO trebuie să-și schimbe abordarea ca să răspundă adecvat, a mai spus Breedlove.

17 Februarie 2021, 22:43 (actualizat 20 Februarie 2021, 16:55) Știrile TVR |

Motto-ul agendei NATO 2030 propuse de secretarul general Jens Stoltenberg miniștrilor Apărării din țările aliate este "Investim mai mult împreună", pentru a demonstra forța angajamentului pentru Articolul 5 din Tratatul Nord-Atlantic.

Un rol central în strategia creionată pentru următorii 10 ani îl are descurajarea provocărilor de pe flancul estic al alianței, prin intensificarea acțiunilor de apărare din zona baltică și de la Marea Neagră, prin misiuni de poliție aeriană, exerciții și misiuni navale.

Secretarul general al NATO propune ca, pentru intensificarea și eficientizarea acestor acțiuni, cel puțin o parte din cheltuielile operațiunilor, care până acum erau plătite de țara care participa cu trupe, să fie acoperite din bugetul comun al alianței.

Jens Stoltenberg, secretar general NATO: "În cadrul Agendei NATO 2030, propun creşterea finanţării pentru activităţi de descurajare şi apărare din bugetul NATO, cum este cazul grupului de luptă din Letonia, sub comandă canadiană. Pentru că acum avem un sistem prin care acele ţări care contribuie cu trupe asigură şi toate cheltuielile. Şi cred că este corect ca aceste ţări să primească măcar o parte din costuri din bugetul NATO".

Jens Stoltenberg își propune adoptarea de obiective "mai măsurabile și mai clare" în ce privește reziliența națională a fiecărui stat membru și instituirea unei revizuiri anuale a vulnerabilităților ce decurg din tehnologiile și infrastructurile critice al Alianței.

Agenda NATO 2030 este pusă pe masa miniștrilor Apărării din țările aliate la câteva luni după ce România a propus la reuniunea miniștrilor de Externe din NATO înființarea și găzduirea, pe teritoriul național, a unui Centru Euro-Atlantic pentru Reziliență.

Țara noastră beneficiază de o prezență consistentă a Alianței Nord-Atlantice pe teritoriul său și militează în mod constant pentru întărirea acesteia, în contextul complicat de securitate de la Marea Neagră.

Propunerile secretarului general al NATO pentru Agenda 2030 urmează să fie prezentate anul acesta șefilor statelor aliate, la un summit la care ar urma să participe președintele american, Joe Biden.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 4°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI