LUMEA AZI Tensiune în zona Mării Negre

22 mai 2021, 16:27

După fierbintele an 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea și după sângeroasa criză din estul Ucrainei, tensiunea din zona Mării Negre a crescut brusc. Moscova a fortificat Peninsula Crimeea și a trimis acolo unități militare suplimentare, avioane de atac și bombardiere, rachete balistice, nave de luptă și a închis strâmtoarea Kerci.

Armata rusă efectuează frecvent manevre militare în regiune cu toate tipurile de arme.

Riscurile au crescut brusc și, în consecință, și amenințările de securitate.

NATO a decis să întărească flancul estic al Alianței și să dea un sentiment de parteneriat și sigurată aliaților din flancul estic, atât la Marea Neagră, cât și la Marea Baltică.

România, respectiv Polonia, au devenit pilonii importanți ai unei arhitecturi de securitate consolidate.

Recent au avut loc două evenimente importante în România: Summitul B9, la care au participat nouă aliați din estul și centrul Europei, dar și unele dintre cele mai ample manevre militare ale NATO, cu participare internațională.

Liderilor celor nouă state li s-au alăturat, prin videoconferință, președintele Statelor Unite, Joe Biden, și secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg.

Klaus Iohannis, preşedintele României: În schimbul de opinii cu partenerii noştri am subliniat faptul că acţiunile destabilizatoare ale Rusiei în regiune sunt îngrijorătoare şi contribuie la menţinerea unui climat puternic de incertitudine. Situaţia îngrijorătoare în privinţa securităţii în regiunea Mării Negre, despre care am vorbit în mod extins, demonstrează că trebuie să ne menţinem vigilenţa. De aceea, NATO trebuie să continue să-şi întărească mijloacele de descurajare, în special în flancul estic, într-un mod coerent şi unitar, de la Marea Baltică la Marea Neagră.

NATO a organizat ample exerciții pentru a testa interoperabilitatea trupelor din statele aliate, nivelul de pregătire dar și pentru a demonstra că Alianța este pregătită să facă față unor crize de securitate. Militarii americani din celebra divizie 82 aeropurtată au simulat un desant aerian în Estonia, Bulgaria și România.

Militarii polonezi și români din Brigada multinațională de la Craiova au participat la exerciții comune în poligonul de la Smârdan.

Manevre au avut loc și la baza aeriană Boboc, la care au luat parte militari din Statele Unite, Polonia, Germania, Olanda și România.

Andrzej Duda, preşedintele Poloniei: NATO trebuie să fie viu, trebuie să reacţioneze la orice schimbare în domeniul securităţii. NATO trebuie să-şi arate viabilitatea şi, de aceea, atragem atenţia asupra necesităţii de a perfecţiona permanent tehnicile de apărare şi acţiunile logistice în privinţa capacităţilor de apărare.

Exercițiile Alianței Nord-Atlantice sunt un răspuns la uriașele manevre organizate de Rusia care a desfășurat la frontiera cu Ucraina 150.000 de militari și armament greu.

A fost încă un moment de tensiune în regiunea Mării Negre, care a demonstrat că situaţia este departe de a se fi stabilizat.

Este exact motivul pentru care aliații din NATO trebuie să-și întărească parteneriatul și capacitățile de apărare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite