LUMEA AZI Reportaj Deutsche Welle. Politiciană de origine kurdo-turcă, care susține respectarea drepturilor omului în Turcia, posibilă țintă a unui atentat

5 decembrie 2020, 17:02

Gărzile de corp sunt mereu în preajma ei. Săptămâni întregi, Berivan Aslan n-a avut curaj să iasă din casă.

Se pare că ecologista ar fi fost în pericol să devină victima unui atentat.

Berivan Aslan, politician: În Turcia au fost intimidați și reduși la tăcere toți criticii regimului. Au fost suspendați din funcții, arestați, și așa mai departe.

Asupra acestora ar fi plănuit atacuri serviciul sercret turc MIT. Cel puțin așa a susținut un presupus angajat al MIT audiat de către poliția austriacă. Acesta a vorbit despre o persoană de contact cu numele conspirativ U.

Presupun că se urmărește să se creeze haos. U. mi-a spus și mie că nu contează dacă moare sau doar va fi rănită. Tot ceea ce contează este ca politiciana să primească mesajul (sursa: Zack Zack)

De la mijlocul lunii octombrie, Berivan Aslan este deputat în Landtag-ul Vienei, parlamentul regional. Fiindcă are origini kurdo-turce, ea se implică de ani de zile pentru respectarea drepturilor omului în Turcia.

Din cauza angajamentului său s-a confruntat cu ostilități și amenințări și în trecut.

Presupusul asasinat la comandă i-a alarmat pe experții în securitate. Guvernul trebuie să acționeze împotriva serviciului secret turc, solicită experții.

Thomas Riegler, expert în securitate: Dacă încearcă să se infiltreze în comunitate și să creeze panică, să destabilizeze sistemul politic, este limpede că s-a întrecut măsura. De aceea, clasa politică va trebui să pună piciorul în prag.

Am dorit să confruntăm Ambasada turcă de la Viena cu aceste acuzații. În locul unui interviu am primit un comunicat scris, conform căruia acuzațiile ar fi nefondate.

Cu toate acestea, pentru guvernul austriac există indicii că serviciul secret turc provoacă deliberat tensiuni, de exemplu între turcii naționaliști din diaspora și kurzi.

În luna iunie, tineri turci cu tendințe de dreapta au atacat un centru cultural kurd din Viena. Când a fost pus focul, Mamo Mirzani se găsea în clădire alături de alte câteva zeci de persoane.

Mamo Mirzani, martor: Aici a ars. Cablurile sunt toate arse. Membrii asociației și oaspeții care erau sus au sesizat focul și l-au stins la timp. Astfel au împiedicat o tragedie.

Austria nu este un caz izolat.

Politologul german Burak Copur avertizează de ani de zile asupra infiltrării unor comunități turce în Europa, la comanda Ankarei. De-atunci trebuie să se teamă pentru viața sa.

Cu câteva săptămâni în urmă, părinții săi, care trăiesc în Turcia, au primit un telefon anonim care l-a speriat:

Burak Copur, politolog: Fiindcă se pare că aceste persoane dețineau informații confidențiale despre mine, despre tatăl meu, despre familia mea. Am perceput totul ca pe o amenințare.

Înapoi în Primăria de la Viena. Berivan Aslan este păzită la fiecare pas. La convingerile sale nu vrea să renunțe, însă amenințările cu moartea au marcat-o.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite