LUMEA AZI. Bitcoin, moneda viitorului?

Intrăm, pe nesimțite, într-o noua eră a tranzacțiilor. Și așa, pe fondul pandemiei, numărul plăților electronice a crescut. Nu are însă nici o legătură cu pandemia interesul din ce în ce mai mare pentru criptomonede. Explicația ar fi că formele tradiționale de investiții nu mai prezintă încredere. A comentat subiectul la emisiunea "Lumea Azi" Claudiu Cazacu, consultant, specialist în tranzacții online.

06 Martie 2021, 16:56 (actualizat 06 Martie 2021, 16:57) |

Bitcoin este un sistem de plată electronică descentralizat și o monedă digitală, așa numita criptomonedă creată în 2009 de un grup anomim cunoscut sub numele Satoshi Nakamoto. Bitcoin (BTC) a fost creat pentru a asigura protecția investițiilor și finanțarea liberă a afacerilor, fără a face apel la instituții financiare și în afara oricărei constrângeri și reglementări. Numele Bitcoin se referă de asemenea și la programul open source pentru folosirea acestor monede, cât și la rețeaua peer-to-peer, de la egal la egal, pe care acesta o formează.

Ethan Lou, analist: "Valoarea principală a unui Bitcoin constă în faptul că e imuabilă. Teoretic, dar şi practic, această monedă nu poate fi falsificată şi nici multiplicată. De asemenea, numărul acestora este foarte limitat şi scade de la o zi la alta. Cred că se poate spune că rata inflaţiei scade zilnic şi oamenii pierd Bitcoin zilnic. Privind spre viitor, Bitcoin va deveni ceva rar."

Este ceva care este complet descentralizat, teoretic, astfel că o a terţă parte nu poate preua controlul reţelei. Nu există nici o autoritate centrală. Aşa că, dacă ai Bitcoin, sunt banii tăi, tu eşti propria bancă.

Spre deosebire de majoritatea monedelor, Bitcoin nu se bazează pe încrederea într-un emitent central. Bitcoin folosește o bază de date distribuită peste noduri ale unei rețele de la egal la egal pentru a inventaria tranzacțiile și se folosește de criptografie pentru a furniza funcții de bază pentru securitate cum ar fi asigurarea că bitcoinii nu pot fi cheltuiți decât de cel care îi deține și doar o singură dată.

Craig Erlam, analist: "Acum, totul se află într-o fază de pionierat în care ne pregătim pentru o lume cu Bitcoin şi în care n-am vrea să fim chiar ultimii care se alătură. Încă nu este clar cum aceste companii (n.r. de investiţii) văd viitorul Bitcoin. Nu oricine este Tesla. Nu oricine este Elon Musk. Este clar că aici vorbim de o companie care ştie ce vrea."

De ce câștigă atâta teren criptomonedele chiar dacă ele există într-un număr finit? Pentru că nici un alt sistem de plăți tradițional nu permite tranzacții instante între două terminale, fără intermediari, iar comisioanele sunt foarte mici sau chiar inexistente.

CUVINTE CHEIE
 
Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 21°C
IASI 18°C 20°C
CLUJ 13°C 16°C
CONSTANTA 15°C 17°C
CRAIOVA 17°C 20°C
BRASOV 12°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI