Acum 30 de ani, în deșertul din Arizona începea unul dintre cele mai interesante experimente. 8 voluntari s-au izolat pe o perioadă de doi ani într-o cupolă numită Biosfera 2. De fapt o seră uriașă menită să reproducă perfect ecosistemele de pe Pământ. A fost un eșec. Dar acum, această cupola este folosită de oamenii de știință din toată lumea ca să studieze încălzirea globală și schimbările climatice.
Despre experimentul de la începutul anilor 90 abia dacă se mai vorbește. Cei 8 temerari nu ar fi ajuns la capătul celor doi ani dacă o echipă de cercetători nu ar fi intervenit. În cupolă toate au mers prost. Nivelul de oxigen scăzuse dramatic, plantele se dezvoltau haotic, prin urmare nici resursele de hrană nu erau suficiente.
După ce a trecut prin mai multe mâini, această cupolă funcționează astăzi în cadrul Universității Arizona. Pădurea tropicală care a crescut aici este un paradis pentru oamenii de știință care cercetează schimbările climatice.
Unul dintre experimente a fost să creştem cantitatea de dioxid de carbon aici. Am descoperit că plantele absorb CO2 până într-un punct. Asta arată că, dacă în lumea reală emisiile de carbon continuă să crească, pădurile tropicale nu ne vor putea salva, a precizat cercetătorul Jason De Leeuw.
În acest ecosistem, a fost creată și o replică a unui ocean. În bazinul uriaş sunt crescuţi corali adaptaţi la noile condiţii din oceanele planetei şi cercetătorii spun că dacă experimentul reușește, aceștia ar putea salva Marea Barieră de Corali pe jumătate distrusă acum.
Aceşti corali au suferit din cauza scăderii dramatice a PH-ului apei. Asta i-a făcut pe cercetători să studieze aici, în oceanul artificial, această problemă, a explicat John Adams, șeful proiectului Biosphere 2.
Dar poate cel mai spectaculos experiment din Biosfera 2 este cel prin care este simulată viața pe Marte. Experții spun că au creat sisteme prin care aerul și apa sunt reciclate sută la sută. La fel și reziduurile. Cam în aceste condiții ar trăi primii oameni pe Marte.