LUMEA AZI | Scandal de corupție privind redobândirea cetățeniei române

Un scandal de corupție privind redobândirea cetățeniei române stă să explodeze. Există o lege care permite persoanelor private de cetățenia română, din diverse motve, cum ar fi ocupația sovietică a Basdarabie. Au posibilitatea și descendenții până la gradul 3 să beneficieze de aceasta lege. Acum procedura e blocată pentru că guvernul României a descoperit că mai multe persoane din Ucraina și Rusia și-au luat cetățenia română printr-o schemă paralelă. Ilegal, cu alte cuvinte. În momentul de față sunt peste 200 de mii de dosrae blocate.

14 Februarie 2020, 15:52 (actualizat 14 Februarie 2020, 17:32) |
LUMEA AZI - Redobândirea cetățeniei, blocată
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În toamna lui 2019, Corpul de control al ministrului Justiției de la București a prezentat un raport care a scos la iveală că, în unele situaţii, cetățenia română era acordată printr-un sistem paralel de înregistrare a cererilor.

După 2009 legea permite persoanelor interesate de redobândirea cetățeniei să-și depună documentele din țară în care au actuala cetățenie, din țara de reședință permanentă sau temporar. Așa au reușit să obțină cetățenia română mai multe persoane din Rusia și Ucraina.

Redobândire cetățeniei se obține legal doar prin trei modalități: depunerea dosarului la sediul consulatului României, la sediul Autorității Naționale pentru Cetățenie cu înregistrare online sau direct.

În aceste trei posibilități s-a intercalat o schemă, sau mai multe, de devansare a rândului pentru redobândire, o schemă pusă la punct de firme care se îmbogățesc, dacă doriți, pe seama procesului de redobândire a cetățenie române.

Corpul de control al ministrului Justiției din România a recomandat oprirea depunerii dosarelor până la lămurirea situației.

În procesul de rezolvare a acestui blocaj a mai fost scoasă la iveală o problemă a celor care şi-au depus dosarul pentru redobândirea cetățeniei, dar așteptă mult mai mult decât termenul prevăzut de lege.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 6°C
IASI 3°C -1°C
CLUJ 2°C 3°C
CONSTANTA 14°C 7°C
CRAIOVA 5°C 7°C
BRASOV 5°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI