LUMEA AZI | Muncitorii români, din nou victimele subcontractorilor, de data aceasta la un șantier naval din Germania. Ministrul federal al Muncii va interzice subcontractorii din 2021, dar numai la abatoare

Criză pe şantierul naval din Papenburg din nordul Germaniei, unde românii sunt din nou victimele subcontractorilor. Este vorba despre firme românești care aduc muncitori în Germania și pe care îi trag pe sfoară prin contracte păguboase. În necunoștință de cauză sau de carte, mulți semnează doar ca să plece la muncă. Ajunși acolo, încep să apară problemele.

07 Noiembrie 2020, 16:45 (actualizat 07 Noiembrie 2020, 18:02) |

Florin Mărgărit a fost și el angajat de un subcontractor pe șantierul naval din Papenburg, în nordul Germaniei. Nu și-a primit ultimele două salarii. Singura lui speranță este ajutorul din partea Danielei Reim, consilieră pentru angajații est-europeni în cadrul programului guvernamental "Mobile Beschäftigte".

Daniela Reim, consilieră: "Este o ruşine că Mayer Werft lucrează încă cu atâţia angajaţi prin subcontractori. Ca în exemplul de astăzi, un muncitor român, angajat la o firmă românească, ce trebuie să îşi obţină prin tribunal drepturile salariale".

Daniela Reim cunoaşte cel mai bine situaţia subcontractorilor din Papenburg. Ca în cazul multor români care îi cer ajutorul, Daniela Reim dă telefoane, vorbește cu responsabilii, mijlocește contacte cu avocați.

"Cert este că dacă dl. Vasile nu este dispus să plătească, îi vom da în judecată la Tribunalul Muncii şi vom informa şi Mayer Werft", explică ea.

Între timp, zeci de alți angajați prin subcontractori îi cer ajutorul Danielei Reim, fiind în situații asemănătoare: salarii neplătite, contracte nerespectate, ore prea multe de muncă.

Daniela Reim: "Pentru muncitori este foarte dificil. Depind de aceste locuri de muncă şi, cum nu au nicio alternativă, este o catastrofă".

Existența subcontractorilor îi sperie și pe angajații permanenți, care se tem să nu fie înlocuiți de muncitori din Europa de Est. Totuși, Thomas Gelder, membru de sindicat, spune că angajații prin subcontractori sunt cea mai slabă verigă a sistemului.

Thomas Gelder, Sindicatul IG Metall Papenburg: "Aceștia nu au niciun cuvânt de spus în aceste structuri. Cei mai puțini au curajul să se adreseze sindicatului. Nu pot decât să sper că problemele create de sistemul subcontractorilor vor fi rezolvate la nivel politic".

Protestele din acest an față de condițiile catastrofale în care lucrau angajații prin subcontractori la alte companii au determinat politica germană să ia măsuri. Ministrul federal al Muncii, Hubertus Heil, va interzice subcontractorii din 2021, dar numai la abatoare. Rămâne întrebarea ce se întâmplă cu restul domeniilor, precum cel naval, de exemplu.

Un reprezentant al șantierului naval Mayer Werft acceptă să stea de vorbă cu noi. Cu toate acestea, nu aflăm nimic concret despre situația angajaților prin subcontractori.

Florian Feimann, şantierul naval Mayer Werft: "Acum ne-ar trebui un nou contract pentru a continua munca până în 2023. Din cauza pandemiei însă, firmele de croaziere se vor retrage puternic. Trebuie să devenim performanţi cu soluţii inteligente. În următoarele săptămâni vor avea loc discuţii cu sindicatele şi angajaţii".

Daniela Reim ştie că situaţia muncitorilor est-europeni este la limită. Mai ales în condițiile în care pandemia a îngreunat situația și mai mult.

Daniela Reim: "Putem spune că mulţi români au fost înşelaţi la Mayer Werft în trecut şi că mulţi au plecat şi şi-au găsit de lucru în Olanda sau în altă parte în Germania. Unii s-au întors în România. De la începutul crizei corona, mulţi mi s-au adresat pentru că au fost concediaţi".

Subcontractorii speculează de cele mai multe ori faptul că muncitorii nu îi vor da în judecată. Procedurile sunt foarte dificile, mai ales acum, în toiul pandemiei.

Un reportaj preluat de la DW

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -2°C -1°C
IASI -3°C -6°C
CLUJ -7°C -7°C
CONSTANTA -3°C -1°C
CRAIOVA -1°C -1°C
BRASOV -7°C -7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI