Grecia este scutul Europei, spune președintele Comisiei Europene care promite un ajutor statului elen în fața valului de nestăvilit de refugiați care vin dinspre Turcia. De 4 ani, Recep Erdogan îi joacă pe europenii dispuși să plătească doar ca să nu se mai trezească, peste noapte, ca în 2015 cu peste un million de nefericiți în căutarea unui loc sub soare, mai bun. Erdogan a știut și atunci și știe și acum că acești pioni, cum i-a numit pe refugiați cancelarul Austriei, pot forța mâna Uniunii care și-ar dori să nu mai fie șantajată de sultanul de la Ankara, numai că nu prea știe cum să iasă din clenciul acordului semnat în martie 2016. Supărat că nimeni nu-l mai bagă în seamă, nici aliații cărora le cere ajutorul după eșecul operațiunii din nordul Siriei, nici Uniunea Europeană căreia îi cere, pentru a câta oara bani, președintele Erdogan dă drumul la refugiați.
De o săptămână, zeci de mii de oameni încearcă să ajungă măcar într-una dintre taberele de refugiați din Grecia. Nu vor să rămână acolo. Visează să ajungă în Germania, cei mai mulți.
Pe mare, cu autobuzul, pe jos, hăituiți ca niște animale, migranții pleacă fără să se mai uite în urmă. Majoritatea sunt sirieni.
Știu că în țara lor nu mai au nici un viitor, cel puțin nu foarte curând. Femei speriate, copii care nu înțeleg de ce trebuie să îndure foamea și frigul sunt față în față cu grănicerii înarmați.
Guvernul grec spune că numai în acest week -end a reușit să oprească cel puțin 24 de mii de oameni să treacă granița.
Austria a luat măsuri ca să se asigure că episodul de acum 5 ani nu se va mai repeta și îl acuză pe președintele Erdogan că îi folosește pe acești nefericiți drept pioni.
În timp ce Europa strânge rândurile căutând să înțeleagă, de parcă nu ar fi înțeles, de ce Ankara a hotărât să încalce articolul privind regimul migranților convenit în 2016, ministrul turc de Externe explică fără nici un menajament.
Din decembrie, aproximativ un milion de sirieni au ajuns la granița cu Turcia pe fondul luptelor dure care se dau în provincia Idlib între rebelii susținuți de turci și forțele guvernamentale siriene susținute de ruși.
În taberele de refugiați din Turcia sunt aproape 4 milioane de refugiați, majoritatea sirieni.