LUMEA AZI | Finlanda și Suedia mai aproape de NATO. Rușii sunt furibunzi și amenință că își vor întări capacităţile militare

23 aprilie 2022, 10:20

Sunetul armelor de foc a răsunat în jurul fiordurile norvegiene. A fost pentru prima oară când în regiune au participat și soldați finlandezi și suedezi, ale căror țări nu sunt în NATO, dar care au toate șansele să devină membre ale Alianței în scurt timp.  Exercițiul fusese planificat de mult, dar invadarea Ucrainei de către ruși a intensificat manevrele.

Finlanda are o graniță de 1.300 km cu Rusia. La sfârșitul lunii trecute, președintele finlandez i-a cerut secretarului general al NATO Jens Stoltenberg detalii despre principiile și pașii pentru acceptarea de noi membri.

La peste 1.000 de km la sud-est de locul unde au avut loc exercițiile NATO, Markku Kuusela, în vârstă de 80 de ani, își amintește de războiul adevărat. Pensionarul, care locuiește în Imatra, un oraș de la granița Finlandei cu Rusia, a fost evacuat în Suedia împreună cu fratele său în copilărie, după ce tatăl său a fost ucis în timpul invaziei rușilor din 1939. S-au întors în Finlanda abia după terminarea războiului.

Pe 30 noiembrie 1939, aproape 500.000 de soldați ai armatei sovietice au trecut frontiera de stat a Finlandei începând ceea ce avea să se numească apoi Războiul Iernii. Atacul venea după cererile insistente ale URSS de a face un schimb de terenuri cu Finlanda. Scopul era îndepărtarea graniței de Leningrad, astăzi Sankt Petersburg din cauza temerilor față de o posibilă invazie nazistă a URSS prin Finlanda. Aceasta din urmă a refuzat schimbul. Strategii armatei sovietice plănuiau să-i ofere dictatorului Iosif Stalin o victorie rapidă până la aniversarea zilei sale de naștere, pe 21 decembrie. N-avea să fie așa. Finlanda a rezistat până în martie 1940, când țara a fost obligată să semneze un tratat de pace prin care ceda agresorului sovietic aproximativ 10 % din teritoriul național și cca 20 % din capacitățile sale industriale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite