LUMEA AZI | EXCLUSIV Promovare „cu cântec” la Comisia Europeană. Șeful de cabinet al lui Juncker a ajuns secretar general al Comisiei

16 martie 2018, 21:15

Un necunoscut pentru publicul larg, Martin Selmayr a reușit ca, din poziția de șef de cabinet al lui Jean-Claude Juncker, să devină un om de temut chiar și pentru o parte dintre comisarii europeni.

La începutul lui martie, președintele Comisiei i-a sporit și mai mult puterea printr-o procedură explicata de Jean Quatremer, jurnalist francez celebru, ale cărui dezvaluiri au contribuit la căderea comisiei Jacques Santer în 1999.

Jean Quatremer, corespondent „Liberation” la Bruxelles: Într-un minut, a devenit din şef de cabinet secretar general adjunct şi din secretar general adjunct în secretar general. Şi rămâne în acelaşi timp şeful de cabinet al presedintelui Jean-Claude Juncker. (…) Vedem cum un şef de cabinet al unui preşedinte îmbătrânit, slăbit, care nu mai e ce era pe vremuri, ia puterea nerespectând nicio procedură şi numindu-se pe sine secretar general„.

Jurnalistul francez aseamănă mișcarea cu una demnă de Uniunea Sovietică, explicând astfel nemulțumirea generală a jurnaliștilor acreditați la Bruxelles, care s-au lovit de un zid de tăcere în încercarea lor de a afla adevarul.

Este mai mult o încercare de a afla adevărul, atâta timp cât adevărul nu iese la suprafață ușor, și mai ales nu acum, când echipa de comunicare a CE a decis să fie complet opacă. Nu de ieri de azi, ci de la instaurarea Comisiei Juncker, în 2014. Comunicarea din partea Comisiei Europene către corpul de presă bruxellez este complet oprită, barată și nu mai avem acces mai la nimic – Mihaela Gherghișan, corespondent RFI la Bruxelles.

Acesta a fost și sentimentul aleșilor europeni – că li se ascunde ceva.

În ciuda faptului că numirea lui Selmayr a avut acordul Colegiului comisarilor, membrii tuturor familiilor politice, nu doar euroscepticii, au cerut în plenul de la Strasbourg deschiderea unei anchete.

Lucian Pîrvoiu, corespondent TVR la Bruxelles: „Parlamentul European nu are pârghii directe pentru a opri ascensiunea lui Martin Selmayr, însă Comisia de control bugetar poate să nu dea undă verde descărcării bugetare a Comisiei, ceea ce ar echivala cu înghețarea conturilor și căderea Comisiei. Lucru care ar fi catastrofal, în contextul general deja complicat, cu Brexitul care bate la ușă, un război comercial cu Statele Unite, tensiuni cu Rusia și alegeri europene în mai puțin de un an”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite