LUMEA AZI | EXCLUSIV Duminică, alegeri prezidențiale în Rusia. Fără emoții pentru Vladimir Putin

16 martie 2018, 21:49

O campanie electorală extrem de plictisitoare, dezbateri fără substanță și contracandidați cu un rol mai mult decorative. Așa s-ar putea caracteriza cursa pentru prezidențialele de anul acesta.

Potrivit Constituției modificate pe timpul președinției lui Medvedev,  Vladimir Putin mai are dreptul la încă un mandat de 6 ani, deci are toate șansele să rămână la Kremlin până în 2024.

Roman Larionov, expert Centrul pentru tehnologii politice: “De fapt, ruşii sunt chemaţi să îşi exprime încrederea în actualul preşedinte, ca el să poată rămâne în continuare la putere”.

Pe lângă eternii candidați la șefia statului, precum Vladimir Jirinovski  sau  Grigori Yavlinski, în cursa electorală au fost admiși și reprezentanți ai  tinerei generatii: Xenia Sobceak.

Comuniștii și-au delegat un președinte de colhoz – om de afaceri de success, dar cu multe conturi în străinătate, o strategie care mai mult a bulversat electoratul de stânga.

Totul este pregătit ca Vladimir Putin să câștige detașat, iar eventualele contestații să fie cât mai puține.

Ella Pamfilova, președintele Comisiei Electorale Centrale: În afară de faptul că în toate comisiile electorale sunt  reprezentanţi de la diferite partide, există şi observatori. Semnalaţi toate neregulile! Înregistrările video se păstrează un an de zile. Am permis să se poată filma la secţiile de votare.

Principalul  opozant al Kremlinului, Alexei Navalnyi, nu a fost lăsat să candideze pe motiv că are cazier.  El a făcut apel la boicotarea alegerilor.

Liviu Iurea, corespondent TVR la Moscova: „În Rusia sunt aproape 110 milioane de cetățeni cu drept de vot.  Kremlinul are nevoie de o susținere masivă în favoarea lui Putin. Prezența la vot este importantă. De aceea, Comisia Electorală Centrală a lansat o campanie fără precedent de informare și mobilizare a populației”.

Rușii pot să voteze în aeroport, în gări sau la cea mai apropiată circumscripție electorală.

Se face apel la spirit civic și la grija pentru ziua de mâine. Așa sunt îndemnați cetățenii să vină duminică la vot.

Se așteaptă ca prezența la urne să fie în jur de 63 – 67%.

Sondajele îl dau învingător pe Putin din primul tur, cu un scor de peste 65%.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite