CORESPONDENȚĂ DIN RUSIA

LUMEA AZI | EXCLUSIV: Cum se fac lingourile din aur. Cei care lucrează cu aurul zi de zi îl tratează ca pe un simplu material

Aurul, cel mai râvnit metal prețios, a fost întotdeauna învăluit de mister. Mulți preferă să îl folosească că investiție și de aceea este foarte bine cotat pe piață finaciară. Valoarea unui lingou de aur pur ajunge la sute de mii de dolari. Cei care lucrează cu aurul zi de zi îl tratează însă ca pe un simplu material și nu se gândesc că prin mâna lor trec milioane, dacă nu chiar miliarde de dolari.

20 Noiembrie 2021, 12:08 (actualizat 20 Noiembrie 2021, 12:30) Știrile TVR |

Corespondentul TVR Liviu Iurea a fost într-o companie din centrul Siberiei care prelucrează aurul pentru a fi vândut ulterior pe piața internă sau externă.

Tuneluri subterane, sisteme de securitate de ultima generație cu identificare facială, personal de cea mai înalta calificare - așa arată una dintre companiile producătoare de metale prețioase.

Krastsvetmed din Krasnoyarsk prelucrează, în afară de aur, argint, platină și paladiu, iridiu, osmiu, ruteniu sau rodiu. Produsul finit se comercializează sub formă de lingouri, granule sau pulbere. Aurul se toarnă în forme standard la o temperatura de 1700 de grade Celsius.

"Încălzim simultan formă în care se toarnă aurul și capacul. Folosim arzătoare cu gaz pentru menținerea temperaturii constante astfel încât metalul să se răcească uniform. Lingourile, după ce s-au răcit sunt verificate, cântărite și marcate. Puritatea aurului trebuie să fie maximă, 99,99%”, spune Victor Ovcinnikov, inginer la compania Krastsvetmet.

Un lingou de aur cântărește cam 12 kilograme și are o valoare de piață de aproximativ 700 de mii de dolari. Mulți încă se întreabă la ce mai folosește aurul și de ce este atât de râvnit.

"Multe state preferă să achiziționeze aur pentru a-l păstra că piesă de tezaur. O parte din el merge în industria bijuteriilor, cam jumătate. O cantitate destul de redusă este folosită și în alte sectoare industriale pentru fabricarea unor lucruri utile cum ar fi electrotehnică. În principal aurul este folosit că o investiție pe termen lung din partea statului, domeniul privat, persoane fizice și bijuterii”, spune Mihail Dyaghilev, director general al companiei Krastsvetmet

Compania de Krasnoyarsk prelucrează 97% din platină, 65% din aurul și 60% din argintul produse în Federația Rusă.

Atelierele de bijuterii lucrează fără întrerupere. Lănțișoarele de aur și argint, brățări de diferite modele și mărimi sunt foarte apreciate dar și prețurile… sunt pe măsură.

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 1°C
IASI 0°C 1°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 4°C 1°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI