LUMEA AZI | Cine este China?

China ocupă scena internaţională de ceva vreme. Fie că e vorba de suspiciunile legate de originile coronavirusului sau de controversele privind tehnologia 5G, Beijingul este prezent zilnic în presa internaţională. Cel mai recent e cazul sportivei chineze care a dispărut după ce a acuzat un înalt oficial de agresiune sexuală. În tot acest timp, liderul Xi Jinping îşi pregăteşte menţinerea la putere pentru tot resul vieţii. Despre acţiunile Chinei a vorbit la Lumea Azi expertul în relaţiile dintre România şi China, Radu Sava, de la Institutul Diplomatic Român.

27 Noiembrie 2021, 12:30 (actualizat 27 Noiembrie 2021, 12:38) |

Suprafața României este de 238 de mii de km pătrați - a Chinei, de peste 9 milioane. Suntem de aproape 40 de ori mai mici. Și totuși, China are interese aici - iar noi, acolo.

La nivel politic nu avem o mare apropiere între România și China, dar la nivel economic da, exporturile noastre depășesc 900 de milioane de dolari - și sunt în creștere. Și atunci, cine e de fapt China?

Comunismul a reașezat brutal și complet societatea chineză după o perioadă de dezastre istorice.

China pe care o știm astăzi a început să fie construită „pe tăcute", de la jumătatea anilor '70. În plan intern, au început să înflorească inițiativele economice; în plan extern, deschidere - inclusiv către jucători aparent mai puțin importanți, cum a fost România.

Aproape mută în contrele internaționale ale marilor puteri, China a avut enorm de câștigat în paradigma „tace și face". S-a implicat masiv în reconstrucția fostelor colonii din Africa - asigurându-și astfel susținători și co-dependenți. Dar odată cu Xi Jin Ping, discreția nu a mai putut fi păstrată. El a anunțat uriașa inițiativă a unui nou drum al Mătăsii, practic o serie de trasee și conexiuni comerciale cu restul lumii, al căror nume prescurtat este Belt And Road.

Pretențiile teritoriale regionale au devenit din ce în mai publice. China nu mai este regizorul discret, ci actorul misterios.

Sunt subiecte internaționale centrale: situația drepturilor minorităților musulmane, pretențiile teritoriale regionale, abordările totalitare și brutale politic în Hong Kong și Taiwan.

În plan intern, China cenzurează masiv orice subiect sensibil pe rețelele de socializare și lasă să treacă atât cât trebuie, ca o supapă - este cazul recentului scandal al sportivei de talie mondială Peng Shuai, a cărei situație tot nu e clară, după asigurări oficiale... bizare, inclusiv la nivel internațional.

Și ofensiva de imagine este neîncetată - spre exemplu numai în ultimele patru zile, televiziunea publică CCTV a transmis peste 100 de materiale video pe portalul intern de știri al agenției Thomson Reuters.

În 2028, China va detrona Statele Unite din poziția de cea mai mare putere economică a lumii. Pentru prima oară în ultimul secol, cea mai mare putere economică nu va fi și cel mai important model politic și social. Iar cu asta, omenirea nu s-a mai confruntat în istoria recentă.

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 5°C
IASI 5°C 1°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 7°C 4°C
CRAIOVA 5°C 4°C
BRASOV 1°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI