LUMEA AZI | Cele două mari formațiuni care au dominat Germania după Al Doilea Război Mondial, Uniunea Creștin-Democrată și Partidul Social-Democrat, în criză de identitate și de imagine

14 februarie 2020, 14:49

Clasa politică germană tradițională este în criză.

Cele două mari formațiuni care au dominat Germania după Al Doilea Război Mondial, Uniunea Creștin-Democrată și Partidul Social-Democrat, traversează o criză de identitate și de imagine.

Lucrurile se complică și mai mult în cazul creștin-democraților, după ce liderul Uniunii, Annegret Kramp-Karrenbauer, și-a anunțat demisia. Ea a renunțat la conducerea Uniunii după ce parlamentarii creștin-democrați din landul estic Thuringia au votat alături de Alternativa pentru Germania în alegerile regionale, pentru a bloca victoria social-democraților.

Annegret Kramp – Karrenbauer, ministrul german al Apărării: „Nu voi candida pentru postul de cancelar. Aşa cum am anunţat, voi conduce procesul de obţinere a unui acord privind alegerea unui cancelar din partea CDU„.

Annegret Kramp-Karrenbauer își va păstra mandatul de ministru al Apărării, dar nu va fi nici cancelarul federal, nici liderul formațiunii, așa cum planificase Angela Merkel.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Am luat notă cu respect de această decizie, dar trebuie să spun că o regret„.

În urma alegerilor din CDU, politicianul care va obține conducerea formațiunii va câștiga și nominalizarea la postul de cancelar.

După ce Annegret Kramp-Karrenbauer a aruncat prosopul, în ring au mai rămas ministrul Sănătății, Jens Spahn, și Friedrich Merz, un parlamentar creștin-democrat important.

Primul este mai tânăr, dar Merz stă mai bine în sondaje. Vine tare din urmă Armin Laschet, guvernatorul celui mai populat land, Renania de NordWestfalia.

Rezultatul este foarte important pentru renașterea CDU. O pivotare spre dreapta a formațiunii de centru-dreapta va adânci faliile cu organizația de tineret, cu social-democrații și va crește probabilitatea alegerilor anticipate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite