LUMEA AZI | Bulgaria are un nou Guvern condus de Kiril Petkov, susținător al luptei anticorupție. Noul Executiv format din patru partide s-a format după trei alegeri legislative în acest an

18 decembrie 2021, 09:49

După 8 luni de blocaj politic, omul de afaceri Kiril Petkov, în vârstă de 41 de ani, a reușit să formeze o coaliție care să asigure guvernarea Bulgariei. Formațiunea lui, „Continuăm schimbarea”, a reușit să obțină la ultimele alegeri 134 de mandate din cele 240 câte numără parlamentul de la Sofia. El a câștigat această majoritate cu o platformă împotriva corupției.

De formație economist, școlit la Harvard, fost ministru al economiei la începutul anilor 2000, Kiril Petkov își dorește să schimbă felul cum se face politică în țara lui. Începutul este promițător. Formațiunea pe care o conduce, „Continuăm schimbarea”, a fost înființată cu doar două luni înainte de ultimele alegeri.

Și guvernul bulgar are de muncă, nu glumă. Pe ultima sută de metri, guvernul anterior a aprobat Planul Național de Reziliență care prevede nu mai puțin de 59 de proiecte de investiții și peste 40 de reforme. Sunt în joc miliarde de euro pe care Uniunea Europeană le pune la dispoziție, iar guvernul de la Sofia va trebui să asigure destinația acestor bani.

Oficialii de la Bruxelles nu-și ascund temerile că, din cauza corupției endemice din această țară, o parte din aceste fonduri ar putea fi deturnată.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite