LUMEA AZI. 75 de ani de la înființarea ONU

Organizația Națiunilor Unite, pe scurt ONU, împlinește astăzi 75 de ani. Pe 24 octombrie 1945 - China, Franța, Uniunea Sovietică, Marea Britanie, Statele Unite și multe alte state ratificau Carta ONU. Era imediat după terminarea celui de al doilea război mondial și toată lumea își dorea pacea. De altfel, aceasta a fost și rațiunea care a stat la baza acestei construcții - menținerea păcii.

24 Octombrie 2020, 16:58 |

Scopurile pentru care a fost creată Organizaţia Naţiunilor Unite sunt prevăzute în primul articol al Cartei. Primul scop enunţat, şi cel mai important, este menţinerea păcii şi securităţîi internaţionale, prin: măsuri colective pentru prevenirea şi înlăturarea ameninţărilor împotriva păcii şi prin reprimarea actelor de agresiune sau a altor încălcări ale păcii; aplanarea şi soluţionarea diferendelor sau a situaţiilor cu caracter internaţional care pot duce la o încălcare a păcii; mijloace paşnice şi în conformitate cu principiile justiţiei şi dreptului internaţional.

FRANKLIN D.ROOSVELT: "Rezulatele acestei conferinţe marchează începutul unei structuri permanente de pace pe baza căreia putem începe să construim, cu voia Domnului, acea lume mai bună în care copiii şi nepoţii, ai voştri şi ai mei, copiii şi nepoţii din întreaga lume trebuie şi pot trăi."

Al doilea scop formulat în document este dezvoltarea relaţiilor de prietenie între state, bazate pe respectarea principiului drepturilor egale şi a autodeterminării persoanelor.

Al treilea scop enunţat este realizarea cooperării internaţionale în probleme internaţionale cu caracter economic, social, cultural sau umanitar, odată cu promovarea respectului pentru libertăţi fundamentale indiferent de rasă, sex, limbă sau religie.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 2°C 6°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 4°C 6°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 1°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI