Lumea și-a luat adio de la Pele. Marele fotbalist a fost înmormântat la Santos, într-o ceremonie privată

3 ianuarie 2023, 08:53

ACTUALIZARE Pele a fost înmormântat în cadru restrâns, într-un cimitir vertical, Memorial Necrópole Ecumênica, de 14 etaje. Au participat familia, apropiații dar și președintele Braziliei.

ACTUALIZARE Cortegiul a ajuns la cimitirul Memorial, survolat de drone care au surprins în imagini întregul traseu.

ACTUALIZARE Sicriul cu trupul lui Pele, acoperit cu steagul Braziliei, este purtat pe străzile din Santos, spre cimitir, într-o impresionantă ceremonie, în prezența a zeci de mii de oameni, mulți în tricourile alb-negru ale echipei locale.

ACTUALIZARE Sicriul este purtat pe umeri de o gardă de onoare și pus pe o mașină de pompieri pentru procesiunea până la cimitirul Memorial.

 

ACTUALIZARE Mii de suporteri au format cozi în cursul nopţii şi la primele ore ale dimineţii pentru a continua să-şi ia rămas bun de la „Regele Pele”, care va fi înmormântat într-un cimitir din oraşul brazilian Santos, informează agenţia EFE.

Fluxul de vizitatori la capela funerară de la stadionul Vila Belmiro a fost unul intens în cursul nopţii şi a mai scăzut spre dimineaţă.

Fanii lui Santos au cântat imnul clubului sau cântecul „O mie de goluri”, care aminteşte de performanţa greu de egalat de 1.283 de goluri înscrise atribuită lui Pele.

În cursul dimineţii este programată şi o vizită a noului preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva la capela funerară, înainte de închiderea acesteia.

Ulterior va fi format un cortegiu funerar pe străzile din Santos, care se va încheia la cimitir, unde va avea loc ceremonia de înhumare doar în prezenţa membrilor familiei. Înhumarea va avea loc la cimitirul Memorial Necolpole Ecumenica.

____________________

Porțile stadionului s-au deschis pentru ca brazilienii să-și poată lua adio de la marele Pele. Sicriul sta pe stadionul din Santos până astăzi când urmează o procesiune pe străzile orașului la care vor participa printre alții șeful FIFA și noul președinte al Braziliei.

Sicriul cu trupul lui Pele a ajuns la stadionul din Santos în luni dimineața și a fost așteptat de sute de persoane care au făcut noapte albă doar pentru a putea să-și ia rămas bun de la cel supranumit Rege.

”Am văzut oameni ai străzii care, atunci când a trecut dricul, plângeau şi aplaudau.”

” Cine nu l-ar aplauda pe Pele, este cel mai mare om care a trăit vreodată.”

După mai multe ore de pregătiri, sicriul a fost depus la centrul terenului și a fost purtat de fiul lui Pele, Edinho și de foști coechipieri ai marelui fotbalist.

Duminică seară în timpul ceremoniei din Congres când Lula Da silva depunea jurământul a fost ținut și un moment de reculegere pentru Pele.

Rodrigo Pacheco, preşedintele Senatului Braziliei: Cer permisiunea voastră să aducem un omagiu postum marelui nostru brazilian şi rege al fotbalului, dl. Edson Arantes do Nascimento, dragul nostru Pele.

Marele jucător va fi înmormântat la Santos, oraș care datorita lui a devenit sinonim cu fotbalul. Acolo și-a început Pele cariera profesionistă la doar 15 ani și a jucat pentru Santos aproape două decenii. La 16 ani, Pele a fost selecționat în naționala Brazilie cu care a câștigat de trei ori cupa mondială, realizare unică și astăzi. Unul din cei mai mari atacanți din istorie, cu o medie de aproape un gol pe meci, Pele este considerat de mulți, din toate generațiile, drept cel mai mare jucător din istorie.

Jose Maia „Pepe”, fost coleg de echipă cu Pele: Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar şi Maradona sunt toţi excepţionali, jucători minunaţi, dar sunt toţi oameni. Regele (n.r. Pele) a venit de pe planeta Saturn, este primul şi este unic, a făcut lucruri extraordinare.

Pep Guardiola, antrenorul echipei Manchester: Eu nu eram născut când el juca dar viaţa lui e că un film bun. Moştenirea lui este cu noi chiar şi după atâţia ani. Încă vorbim despre el, la fel cum vorbim despre un film bun sau o carte bună. Şi asta pentru că a fost foarte bun.

Pele a murit joia trecuta de cancer la 82 de ani într-un spital din Sao Paolo. Înmormântarea va fi un eveniment privat dar la procesiunea de pe străzile din Santos sunt așteptați sute de mii de oameni și peste 5 mii de jurnaliști au fost acreditați pentru eveniment.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă