Lukașenko oferă arme nucleare națiunilor care doresc „să se alăture Uniunii Statale Rusia-Belarus”

Vladimir Putin și Aleksandr Lukaşenko. Vladimir Putin vizită în Belarus
Vladimir Putin și Aleksandr Lukaşenko. Vladimir Putin vizită în Belarus
29 mai 2023, 10:40

Lukașenko, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a făcut aceste comentarii într-un interviu difuzat duminică de canalul de stat Rusia 1.

În timpul interviului, Lukașenko a declarat că „nimeni nu deranjează Kazahstanul și alte țări care au aceleași relații strânse pe care le avem noi cu Federația Rusă”.

„Este foarte simplu”, a adăugat el. „Alăturați-vă statului de uniune al Belarusului și al Rusiei. Asta e tot: vor exista arme nucleare pentru toată lumea”.

Semnat în 1999, Acordul privind instituirea Tratatului privind crearea Uniunii Statală Rusia-Belarus a stabilit o bază legală pentru o alianță de mare anvergură care a cuprins, printre altele, aspecte economice, informaționale, tehnologice, agricole și de securitate a frontierelor dintre cele două țări, potrivit site-ului web al guvernului belarus.

Nu a fost clar cât de larg s-a extins invitația lui Lukașenko, iar acesta nu a oferit alte precizări.

Dar comentariile sale privind distribuirea de arme nucleare către aliați care gândesc la fel ca el sunt susceptibile de a spori îngrijorările într-o perioadă de proliferare globală în creștere și în timp ce Moscova amenință lumea cu propriul arsenal atomic.

Joi, autocratul belarus a declarat că a început transferul unor arme nucleare tactice din Rusia în Belarus, în urma unui acord semnat de Moscova și Minsk.

„A fost necesară pregătirea locurilor de depozitare și așa mai departe. Am făcut toate acestea. Prin urmare, a început deplasarea armelor nucleare”, a declarat Lukașenko, potrivit agenției de presă de stat Belta.

El a promis, de asemenea, siguranța acestor arme, spunând: „Acest lucru nici măcar nu se pune în discuție. Nu vă faceți griji cu privire la armele nucleare. Noi suntem responsabili pentru asta. Acestea sunt probleme serioase. Totul va fi în regulă aici”.

Putin a declarat că Rusia va păstra controlul asupra oricăror arme nucleare tactice staționate în Belarus și a comparat această mișcare cu practica Washingtonului de a staționa arme nucleare în Europa pentru a împiedica țările gazdă, precum Germania, să își încalce angajamentele de puteri nenucleare.

Belarus nu a avut arme nucleare pe teritoriul său de la începutul anilor 1990. La scurt timp după ce și-a câștigat independența în urma prăbușirii Uniunii Sovietice, a fost de acord să transfere Rusiei toate armele de distrugere în masă din epoca sovietică staționate acolo.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite