Ludovic Orban, solicitare către conducerea Parlamentului, privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor

Ludovic Orban solicitare către conducerea Parlamentului
Ludovic Orban solicitare către conducerea Parlamentului
15 iunie 2022, 11:02

Liderul partidului Forţa Dreptei, deputatul Ludovic Orban, a anunţat, miercuri, că a solicitat preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului dezbaterea în procedură de urgenţă a proiectului de lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, iniţiat de partidul său, menţionând că, dacă actul normativ nu este adoptat în această sesiune, este posibilă amânarea lui la „calendele greceşti”.

„Am solicitat, conform prevederilor regulamentare, prin adresă scrisă, preşedinţilor celor două camere, Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu, convocarea de urgenţă a Birourilor Permanente Reunite pentru declanşarea procedurii de adoptare, în regim de urgenţă, a proiectului de lege iniţiat de parlamentarii Forţei Dreptei pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor”, a scris Orban, pe Facebook.

Condiția ca legea să fie adoptată

El a precizat că parlamentarii partidului au depus acest proiect după decizia „nesimţită” a CCR de declarare a neconstituţionalităţii Legii 7.

„Proiectul poate fi adoptat în actuala sesiune parlamentară. Cu singura condiţie ca partidele aflate la guvernare, care deţin o majoritate parlamentară de 70%, să vrea cu adevărat asta şi să acţioneze în consecinţă, conform solicitărilor noastre. Dacă nu se adoptă legea în actuala sesiune, este posibil să se amâne la calendele greceşti”, a adăugat Ludovic Orban.

Liderul partidului Forţa Dreptei a mai transmis că „desfiinţarea acestui privilegiu, stabilit de parlamentari pentru parlamentari, conform principiului că „cine împarte parte-şi face”, este absolut necesară pentru sănătatea morală a democraţiei româneşti”.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat marţi că în privinţa pensiilor speciale parlamentare se va veni cu o abordare comună în coaliţia de guvernare.

„Aici încercăm să venim cu soluţii. Motivarea este în primul rând pentru trecut, să vedem pentru viitor care va fi abordarea.(…) Parlamentarii, de acum încolo, cu excepţia lui Marcel Ciolacu, care nu are pensie specială, vom vedea ce abordare există în urma motivării şi deciziei Curţii Constituţionale, pe care nu vreau să o comentez. Aţi citit motivarea şi aţi văzut abordarea din motivare. Cu alte cuvinte, vom veni respectând motivarea. E normal să avem o abordare comună în coaliţie pe acest subiect”, a adăugat liderul PSD.

Lege neconstituțională

În 5 mai, Curtea Constituţională a decis că este neconstituţională legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor,

Curtea Constituţională a României a motivat decizia de neconstituţionalitate privind legea de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari prin faptul că s-a acţionat cu „impetuozitate” şi „grabă”, deşi nu se ceruse dezbatere în procedură de urgenţă, subliniind că regulile clare stabilite în privinţa procedurii legislative constituie o garanţie împotriva abuzului de putere al majorităţii.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite