Ludovic Orban: Pensiile se vor majora cu 14%. Îi rog pe părinții și pe bunicii noștri, pe cei care au muncit o viață, să înțeleagă că am făcut maximum posibil

14 august 2020, 10:58

„După ședința de guvern voi organzia o conferință de presă, destinată rectificării bugetare. Guvernul pe care îl conduc va lua decizia de a crește pensiile. Nu există nicio altă țară europeană în care să se ia o decizie similară de creștere a pensiilor, față de prognoza de creștere economică, de 4,1%, 4,2%, ca urmare a crizei economice provocată de epidemie, nu vom avea creștere economică, ci vom avea o contracție economică, estimată astăzi la 3,8%. Ca urmare a acestei contracții economice, veniturile, atât la bugetul de stat, cât și la bugetul fondului de pensii, fondului de sănătate au înregistrat scăderi semnificative. La nivelul bugetului național avem o scădere de 30 de miliarde, față de veniturile proiectate în conformitate cu previziunile și indicatorii economici care au stat la baza proiectului legii bugetului de stat”, a spus Orban, vineri, prezent la Craiova, pentru verificarea stadiului lucrărilor pe șantierul Drumului Expres Craiova – Pitești, Tronsonul 1.

“Este o creștere extrem de mare pe care ne angajăm să o putem finanța atât anul viitor cât și în anii care vor urma. În ceea ce privește creșterile ulterioare, orice altă decizie de creștere a pensiilor va fi luatî daor pe baza unor analize economice destul de serioase. România are nevoie de acces la finanțări cu costuri minime pentru a putea asigura resursele financiare necesare suportării cheltuielilor bugetului de stat, de șomaj și altor categorii de bugete. Orice creștere de pensie care este făcută fără să se țină cont de evoluția economiei și de capacitatea efectivă a economiei de a susține astfel de creșteri se va întoarce nu numai împotriva părinților și a bunicilor noștri se va întoarce, ci și împotriva interesului general al societății românești. Orice creștere pentru care nu există garanția că pot fi obținuți banii necesari pentru astfel de creșteri poate duce la situațiii extrem de grave: fie inflație – care înseamnă că orice creștere va fi anulată de creșrerea prețurilor, fie există un risc să ne finanțăm din ce în ce mai greu sau din ce în ce mai scump. Poți să faci rău României și făcându-te că vrei să faci bine, că vrei să crești veniturile diferitelor categorii. Dacă le crești prea mult nu el mai poți plăti. Îi rog pe părinții și pe bunicii noștri, pe cei care au muncit o viață, să înțeleagă că am făcut maximum posibil.  Decizia de majorare cu 14% a fost o decizie grea, o decizie pe care ne-o asumăm și pe care garantăm că o susținem”, a mai spus premierul.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite