Ludovic Orban: Față de previziunile unor analiști privind căderea economică, lucrurile stau mai bine. Ne gândim să construim un fond de investiții

Premierul Ludovic Orban a anunțat luni seara, într-un bilanț al activității guvernului la șase luni de activitate, că una dintre măsurile pe care Guvernul le are în vedere pentru repornirea economiei prevede înființarea unui fond de investiții. Alte măsuri vizează garantarea creditelor pentru companiile mari sau sprijinirea companiilor să se relocheze în România.

04 Mai 2020, 21:37 (actualizat 04 Mai 2020, 21:49) Știrile TVR |
Ludovic Orban anunță noi măsuri economice

Premierul a anunțat că,   din punct de vedere economic, lucrurile stau mai bine decât se aștepta, după această perioadă de criză:  „Pot să vă spun că față de previziunile unor analiști privitor la căderea economică, lucrurile stau mai bine decât ne așteptam. Ne-am uitat la încasările la bugetul de stat și cel de sănătate. Scăderile sunt mai mici decât previziunile care au fost făcute. Acest lucru se datorează și măsurilor economice pe care le-am adoptat.”

În ceea ce privește măsurile pe care Guvernul le va lua în perioada următoare pentru sprijinirea economiei, premierul a anunțat că există posibilitatea obținerii unor finanțări internaționale: „În momentul de față suntem într-un proces de evaluare a resurselor financiare pe care le putem accesa în perioada următoare. Aceste resurse provin din buget, din fonduri europene, din credite care pot fi luate din sistemul financiar bancar din Romania, de pe piața internațională. Avem posibiltatea de a obține finanțări de la finanțatori instituționali. BERD va susține un program de invesții în România cu o valoare de 4 miliarde. Pilonii dezvoltării economice cu siguranță că se vor baza pe investiții publice și investiții private.”

Șeful executivului spune că România poate fi o țintă atractivă pentru relocarea unor capacități de producție:„Avem semnale favorabile în acest sens și poate fi un motor important de creștere.”

Orban  a mai spus că autoritățile vor adopta un act normativ care va crea un mecanism de garantare pentru capitalul de lucru și pentru investiții și pentru companiile care nu pot accesa IMM Invest: „Va deveni operațională o schemă de ajutor de stat pentru reducerea prețului la energie electrică prin diminuarea cuantumul certificatelor CO2. (...) Punem la punct o schemă de ajutor de stat care deja funcționează în 5 țări europene. E o schemă de ajutor de stat de garantare și de implicare în asigurarea creditului comercial. Creditele de consum sunt foarte importate.”

Prim ministrul a  anunțat că Guvernul ia în calcul și posibilitatea înființării unui fond de investiții, după un model polonez: „Ne gândim la construcţia unui fond de investiţii. Avem un model care a funcţionat foarte bine, dezvoltat de polonezi, care a plecat cu o capitalizare iniţială de la stat, a fost listat pe bursă şi a permis, practic, achiziţia de acţiuni la fondul de investiţii de către sectorul privat. Acest instrument îl gândim ca un instrument de dezvoltare a unor domenii de activitate”, a declarat premierul.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 22°C 24°C
IASI 22°C 21°C
CLUJ 18°C 20°C
CONSTANTA 21°C 21°C
CRAIOVA 20°C 22°C
BRASOV 18°C 20°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI