Ludovic Orban către prefecţi: Vă solicit să întăriţi de urgenţă DSP-urile, prin angajarea de persoane competente

Ludovic Orban premierul României
Ludovic Orban premierul României
19 martie 2020, 18:39

„Cred că este foarte important să întărim forţa şi capacitatea instituţiilor de sănătate publică. În baza decretului prin care s-a instituit starea de urgenţă, Direcţiile de Sănătate Publică pot să angajeze personal, direct, fără procedurile de concurs, fără aibă statut de funcţionar public, vă solicit să întăriţi de urgenţă, prin angajarea de persoane competente, Direcţiile de Sănătate Publică. Preluând din reţeaua şcolară şi aici cer inspectorilor şcolari generali să susţină Direcţiile de Sănătate Publică pentru a prezenta oameni pregătiţi care au capacitatea de a prelua sarcinile DSP, medici şi asistente din reţeaua şcolară, care e clar că în momentul de faţă, cu şcolile închise, au suficient timp la dispoziţie şi pot să constituie o resursă umană vitală în îndeplinirea atribuţiilor Direcţiilor de Sănătate Publică. Apelaţi la rezidenţi, apelaţi la angajaţi ai altor instituţii, puteţi lua de la Casele judeţene de Sănătate, în cazul în care există personal calificat care poate fi disponibilizat, puteţi lua inclusiv din anumite spitale care nu sunt în prima linie a bătăliei şi care nu au atribuţii directe”, a transmis Ludovic Orban, la videoconferinţa cu preşedintele Klaus Iohannis, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, prefecţii şi şefii instituţiilor publice deconcentrate pe tema gestionării epidemiei COVID-19.

Premierul a adăugat că autorităţile trebuie să fie concentrate şi pe viteza de derulare a anchetelor epidemiologice.

„Capacitatea ca, odată ce o persoană este diagnosticată pozitiv, medicii epidemiologi să deruleze cât mai rapid ancheta epidemiologică şi într-un timp cât mai scurt măsurile dispuse în urma anchetei epidemiologice, mai ales măsurile de izolare la domiciliu a persoanelor care au intrat în contact direct cu persoana diagnosticată pozitiv, să fie puse în practică repede”, a menţionat el.

Orban a subliniat că este important, de asemenea, ca autorităţile locale să ştie toate nevoile spitalelor din judeţ.

„Şi să urmăriţi, sub coordonarea Ministerului Sănătăţii şi a MAI, pregătirea spitalelor pentru a putea să ofere cele mai bune condiţii de tratare a cazurilor atunci când vor intra gradual între spitalele în care se tratează cetăţenii români care au fost contaminaţi cu coronavirus”, a precizat Orban.

Premierul a transmis că este foarte important ca autorităţile să asigure cele mai bune condiţii persoanelor carantinate, menţionând decizia Guvernului de a suplimenta bugetul Ministerului Sănătăţii cu 42 de milioane de lei pentru plata cheltuielilor de carantină. „Sunt cetăţeni români, trebuie să avem grijă de ei, trebuie să le asigurăm tot ceea ce este necesar pentru a sta în condiţii civilizate, dar, pe de altă parte, să ne asigurăm că respectă toate regulile impuse în carantină”, a mai spus Orban.

El le-a transmis, în context, aprecierea sa angajaţilor statului care-şi fac datoria în această perioadă şi care trebuie să fie un exemplu.

„Prin tot ceea ce faceţi în această perioadă critică trebuie să nu aveţi răgaz dacă nu vă îndepliniţi obligaţiile şi dacă nu rezolvaţi toate situaţiile care trebuie rezolvate în instituţiile pe care le conduceţi”, a fost mesajul lui Orban.

Sursa: Agerpres

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă