Ludovic Orban a depus plângere la Parchet împotriva premierului Dăncilă pentru înaltă trădare. L. Dragnea: E tentativă de lovitură de stat

17 mai 2018, 16:32

ACTUALIZARE Procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat că nu a fost încă înregistrată la DIICOT sesizarea formulată de preşedintele PNL, Ludovic Orban.

„Deocamdată noi nu avem înregistrat nimic, e posibil să ajungă în cursul zilei de mâine plângerea. Ce ştiu eu, am citit în presă, până la acest moment. Prima chestiune pe care o vom verifica este competenţa (…), vom vedea dacă plângerea întruneşte toate elementele de fapt solicitate de Codul de procedură penală”, a afirmat Horodniceanu într-o intervenţie la un post de știri citat de Agerpres.

El a spus că nu vrea să se antepronunţe şi că trebuie văzut dacă sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii.

„Nu am comunicat cu procurorul general, acesta nu este în ţară, cu siguranţă voi comunica cu dumnealui în zilele următoare. Dacă plângerea conţine acele elemente care sunt transpuse în media, şi discutăm de infracţiunea de înaltă trădare, este în competenţa DIICOT”, a mai spus Horodniceanu.

_________________

Acuzaţiile aduse premierului sunt de înaltă trădare, uzurpare a funcției și nepunerea la dispoziția președintelui a unor informații care pot aduce atingere intereselor statului, a precizat Ludovic Orban, într-o conferință de presă la Iași.

Ludovic Orban a declarat joi, la Iaşi, că a depus, în “calitate de cetăţean al României”, o sesizare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, privind anumite fapte săvârşite de prim-ministrul Viorica Dăncilă şi liderul PSD, Liviu Dragnea.

Liderul liberal a precizat că aceste fapte sunt legate de pregătirea, adoptarea, aducerea la cunoştinţa opiniei publice şi tot ce s-a întamplat după adoptarea de către Guvern a memorandumului privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

“Această sesizare e depusă de mine, Ludovic Orban, în calitate de cetăţean al României, şi am făcut acest demers pentru că l-am considerat o obligaţie morală faţă de mine. Nu am închis niciodată ochii, nu am să tac, să fiu pasiv când am să văd lucruri grave care afectează interesele generale ale României. Ceea ce se întâmplă România şi în alte ţări riscă să puna în pericol interesele fundamentale ale României, puse pe taraba de talcioc, de Dragnea şi acoliţii săi, riscă să distrugă orice credibilitate a României pe plan extern, riscă să dinamiteze punţi care au fost construite în zeci de ani.(…) Am considerat necesar ca cineva să cerceteze aceste fapte. Eu nu am calitatea, nu sunt eu procuror”, a afirmat Orban.

Potrivit Constituţiei, preşedintele poate suspenda un membru al guvernului, dacă acesta este cercetat penal. Întrebat de jurnaliști dacă aceasta este intenția sa, Ludovic Orban a precizat doar că legea fundamentală va fi aplicată.

Mai multi lideri ai PSD susțin că demersul lui Ludovic Orban este o încercare de înlocuire a guvernării PSD, după modelul din 2015.

Această acțiune este neconstituțională, pentru că este o tentativă de lovitură de stat. […] Președintele Iohannis nu poate lucra cu nicio instituție, dacă nu-i este aservită„, a declarat Liviu Dragnea.

În legătură cu mutarea ambasadei României în Israel, Guvernul a aprobat un memorandum confidențial, fără a-l informa pe președinte. Apoi, preşedintele Camerei Deputaților și premierul Viorica Dăncilă au fost în vizită în Israel unde au discutat şi acest subiect.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite