Ludovic Orban: Premierul beneficiază de susținere totală. Noi nu ne jucăm cu România. ‘Criză în coaliție’ e poate prea mult spus, e o reacție emoțională. Cîțu: Așteptăm un ministru competent la M. Sănătății

19 aprilie 2021, 11:07

Declarațiile au fost făcute înainte de prima ședință a coaliției de guvernare PNL – USR-PLUS – UDMR de după demiterea lui Vlad Voiculescu de la conducerea Ministerului Sănătății.

„Mesajul pe care vrem să-l transmitem este un mesaj simplu – Partidul Național Liberal este un partid serios, responsabil, care și-a asumat răspunderea guvernării și care acționează pentru o bună guvernare. (…) Evident, premierul beneficiază de susținere totală, nici nu se pune în discuție vreo secundă schimbarea configurației politice. Noi nu ne jucăm cu România. Când am hotărât că premierul acestui guvern este Florin Cîțu suntem serioși, consecvenți și mergem mai departe. De altfel, îndemnul nostru către toți partenerii de coaliție este să lăsăm deoparte ceea ce ne separă și să ne concentrăm pe ceea ce așteaptă românii de la noi, și anume să asigurăm o bună guvernare României”, a declarat președintele PNL, Ludovic Orban, la finalul ședinței conducerii partidului.

„Asta este logica de funcționare în toate democrațiile din lumea asta – nu există ministru care să atace premierul sau care să atace un coleg de coaliție. Solidaritatea guvernamentală – guvernul reprezintă o echipă, chiar dacă este un guvern de coaliție – în momentul în care un ministru își atacă un coleg de guvern, cu atât mai mult când își atacă premierul, înseamnă că nu mai vrea să facă parte din guvernul respectiv. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt foarte clare. Este total nefiresc, profund dăunător pentru funcționarea unei instituții fundamentale a statului român cum este guvernul să-și permită unul sau altul să dea declarații împotriva premierului. Declarații împotriva premierului, chiar și atunci când au motive, adică de cele mai multe ori când au motive, dau cei din opoziție. Nu pot să dea declarații cei care sunt parte în coaliția de guvernare și mai ales cei care fac parte din echipa de guvernare”, a ținut să intervină și să precizeze Ludovic Orban.

„Cum să colaboreze un ministru cu premierul, pentru că premierul este cel care conduce guvernul, atâta timp cât el își permite să atace public?”, a întrebat președintele PNL.

„Asta e o chestiune care ține de logica de funcționare a guvernării. În momentul în care un ministru îl atacă pe premier, trebuie să plece acasă, din punctul nostru de vedere lucrurile sunt simple. Exact cum este rezolvarea constituțională care a fost aplicată și în cazul revocării ministrului care a fost revocat. (…) Declarațiile și punctele de vedere au fost prezentate după declarația lui Drulă”, a precizat președintele PNL.

Criza în coaliție este poate prea mult spus, este o reacție emoțională, o reacție care a ținut mai mult de, cum să spun, lipsa de experiență în exercitarea guvernării, pentru o decizie salutară și absolut necesară a premierului, care a luat decizia să îmbunătățească activitatea într-un domeniu fundamental cum este domeniul Sănătății prin a da șansă formațiunii care deține portofoliul să desemneze un ministru mai bun”, a adăugat Ludovic Orban.

„Convingerea mea este că acest moment va fi depășit, Mizăm pe un comportament rațional și responsabil din partea partenerilor noștri, așa cum am văzut în foarte multe luări de poziții, pentru că, la urma urmei, oamenii așteaptă de la noi să facem ceea ce le-am promis. (…) Din punctul nostru de vedere, acest lucru este important – să ne concentrăm pe punerea în practică a programului de guvernare, să creștem calitatea în gestiunea fiecărui minister, să creștem calitatea prestației guvernului în mod constant”, a conchis Orban.

Îi asigur pe toți membrii cabinetului că evaluarea se va face pe baza a ceea ce fac și nu pe baza a ceea ce spun că fac, a reiterat premierul Florin Cîțu, răspunzând întrebărilor insistente referitoare la atacurile venite din partea unor miniștri USR-PLUS.

Întrebat dacă le va oferi celor din USR-PLUS garanții că premierul nu va mai demite din funcție vreun ministru fără ca ei să fie consultați sau să fie de acord, șeful executivului a răspuns: „Încă nu s-a cerut așa ceva, nu am avut coaliția încă (ședința n.r.). Voi exercita acest mandat așa cum am atribuțiile date de Constituție. Nu voi încălca niciodată Constituția României pentru nimeni și pentru niciun motiv„.

„În acest moment, este foarte important și le aduc aminte colegilor de coaliție că avem nevoie de o nominalizare pentru ministrul Sănătății. Este foarte important să continuăm – Ministerul Sănătății are nevoie de o conducere stabilă, are nevoie de un ministru interimar, cineva care să fie în această luptă cu pandemia. Este foarte important. Avem în continuare nevoie de mai multe paturi la ATI, știți foarte bine în ce situație suntem, deci este nevoie de responsabilitatea actului guvernare și așteptăm și suntem siguri că vom primi în cel mai scurt timp un ministru competent, care să facă față acestei situații„, a subliniat premierul Florin Cîțu.

„Le-am cerut miniștrilor din primul moment să facă reforme și au avut susținerea mea. În momentul acesta, și am vorbit deja despre cheltuieli bugetare, încă nu am văzut un plan de reducere a acestor cheltuieli bugetare. Aștept acest plan de reformă, aștept un plan de reformă pentru companiile de stat, aștept plan de reformă pentru minister. Cel mai simplu mod de a face reformă este să te uiți la propriul minister. Nu te lupți cu sindicatele, nu te lupți cu nimeni. De aceea spun că vor fi evaluați nu pe ceea ce spun că fac, ci pe ceea ce fac”, a declarat Cîțu.

Premierul Florin Cîțu: Ne vom uita la toate documentele care au fost emise în ultima perioadă în Ministerul Sănătății. „Înţeleg că aveau o problemă cu documente publicate cu numere de telefon, ceea ce este o nebunie”

UPDATE Ședința PNL s-a încheiat în jurul orei 11.30.

Potrivit surselor politice consultate de Știrile TVR, PNL își reafirmă sprijinul masiv pentru premierul Florin Cîțu și nu va fi de acord nici cu un eventual schimb de ministere, ipoteză vehiculată în ultimele zile.

UPDATE Și președintele PNL, și premierul Florin Cîțu au subliniat în ședință că orice ministru care îl critică pe șeful Executivului va fi revocat din funcție imediat, arată surse politice.

UPDATE „Nu cedăm. Nu îl schimbăm pe Florin Cîţu. Nu dăm niciun alt minister decât cele negociate în decembrie, nu dăm nicio agenţie guvernamentală în plus faţă de ce s-a negociat„, a declarat prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, înainte de ședință.

Nu vă pot spune că în seara asta, după coaliţie, va ieşi fum alb. Probabil, ambele partide vor sta pe poziţii de forţă, dar pot să vă garantez, aşa cum am făcut-o şi în decembrie, că până mâine seară lucrurile se vor încheia şi vom merge mai departe în aceeaşi formulă„, a adăugat el.

Rareș Bogdan a subliniat că „lucrurile trebuie să se sfârşească extrem de repede, nu dă deloc bine nici la Bruxelles, nu dă deloc bine în faţa cetăţenilor României, în primul rând, ceea ce se întâmplă, provocările sunt multe”.

„Nu avem niciun motiv să avem astfel de sincope, astfel de chestiuni împiedicate, care, repet, dau rău din punct de vedere al vieţii economice, din punct de vedere al încrederii cetăţenilor şi, sigur, suntem totuşi în al treilea val, suntem în plină pandemie de COVID-19, nu cred că asta aşteaptă cetăţenii de la noi”, a mai arătat prim-vicepreședintele PNL.

UPDATE Coaliţia de guvernare trebuie „să-şi pună picioarele în apă rece” şi să clarifice situaţia, deoarece deja tensiunile acaparează agenda publică, a declarat și Raluca Turcan, ministrul Muncii și prim-vicepreşedinte al PNL, înaintea şedinţei conducerii partidului.

Ar trebui să se clarifice această situaţie. Deja tensiunile din coaliţie acaparează agenda publică şi, în loc să vorbim de lucruri serioase pe care românii le aşteaptă de la noi, îşi aruncă colegii cuvinte grele„, a afirmat Turcan. 

Întrebată cum se rezolvă criza din coaliţie, Turcan a răspuns: „În primul rând, respectând autoritatea premierului şi înţelegerea că, atât timp cât avem un premier în funcţie, acesta trebuie respectat şi are tot dreptul să-şi asume prerogativele de premier”.

Coaliţia trebuie să-şi pună picioarele în apă rece şi să începem să prezentăm în spaţiul public deja rezultatele pe care miniştrii le au în ministerele pe care le conduc şi cred că oamenii aşteaptă de la noi mult mai multă responsabilitate, seriozitate şi determinarea de a duce la bun sfârşit un program de guvernare care ţinteşte creşterea calităţii vieţii. (…) Acest ping-pong de declaraţii de la un fost ministru către un premier în funcţie cred că dăunează foarte grav, nu neapărat persoanelor care ocupă funcţii de miniştri, ci celor care privesc spre această coaliţie care are o treabă de făcut: reforme, servicii publice de calitate„, a adăugat Raluca Turcan, citată de Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă