Ludovic Orban: Mă șochează decizia CCR privind amenzile, e o invitație la nerespectarea legii, un îndemn la anarhie

Premierul Ludovic Orban a criticat, miercuri seara, deciziile Curții Constituționale, care a declarat neconstituționale amenzile date în perioada stării de urgență. Orban a  afirmat că decizia ”îl șochează” și este o invitație la nerespectarea legii și la anarhie. Orban a criticat și decizia de neconstituționalitate a abrogării pensiilor speciale.

06 Mai 2020, 19:54 (actualizat 06 Mai 2020, 21:56) Știrile TVR |
Ludovic Orban: Decizia CCR mă șochează și îndeamnă la anarhie
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Exact ca şi alte decizii luate de CCR în perioada lui Dragnea, şi decizia aceasta arată că actuala CCR este de partea celor care încalcă legea, de partea celor care încalcă regulile. (...) O decizie care mă şochează, care are un vădit caracter politic", a declarat premierul.

Orban spune că decizia CCR reprezintă "o invitaţie la nerespectarea legii, un îndemn la anarhie".

Premierul a subliniat că, prin această decizie, Guvernul și autorităţile „sunt aproape împiedicate” să apere sănătatea şi viaţa românilor.

"Prin această decizie se poate ajunge la situaţia în care autorităţile să nu mai poată să dea nicio amendă pentru încălcarea unor reguli stabilite în perioada stării de urgenţă. Este o decizie care mă şochează, este o decizie care are un vădit caracter politic şi care se sitează pe linia deciziilor luate în favoarea minorităţii extrem de reduse care nu respectă legea, care încalcă legea şi nesocoteşte majoritatea zdrobitoate a cetăţenilor români care respectă legea şi care s-au comportat responsabil”, a spus Orban.

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, miercuri, sesizarea Avocatului Poporului asupra ordonanţei de urgenţă a Guvernului prin care se reglementează cuantumul amenzilor pe perioada stării de urgenţă. Astfel, amenzile date celor care au ieșit nejustificat din case în perioada stării de urgență pot fi anulate în instanță.

În contestația depusă la Curtea Constituțională, Avocatul Poporului a reclamat că ordonanța care majorează amenzile pentru cei care încalcă restricțiile de circulație nu a avut toate avizele necesare. Iar Curtea i-a dat dreptate. Așa că amenzile sunt neconstituționale, iar Guvernul trebuie să modifice ordonanța.

Despre pensiile speciale, premierul a declarat că, prin decizia referitoare la această lege, Curtea Constituţională a arătat că "nu vrea să existe dreptate în sistemul de pensionare".

"Prin această decizie, Curtea Constituţională a arătat că nu vrea să existe dreptate în sistemul de pensionare, că urmăreşte să menţină un sistem privilegiat de calcul al pensiilor pentru categorii care de-a lungul timpului au beneficiat de diferite legi speciale care au permis un calcul al pensiei diferit de calculul pensiilor pe baza principiului contributivităţii", a declarat Orban, în cadrul unei conferinţe de presă, la Academia Tehnică Militară.

Premierul a susţinut că judecătorii Curţii Constituţionale sunt "în vădit conflict de interese" pe acest subiect, întrucât "ei inşişi sunt beneficiari ai pensiilor speciale".

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 2°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 6°C 3°C
CONSTANTA 10°C 5°C
CRAIOVA 6°C 2°C
BRASOV 6°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI