Ludovic Orban, la TVR: Nu există intenția de a prelungi izolarea persoanelor vârstnice sau de a le rupe de familii. Această informație este un act iresponsabil

21 aprilie 2020, 20:39

Domnul Streinu Cercel vorbește în numele său personal, nu are legătură cu deciziile luate la nivel guvernamental. Critic sever aruncarea în spațiul public a unor propuneri care nu fac parte din deciziile care se iau la nivelul ministerului sănătății și la nivelul  guvernului. Nu există nici cea mai mică intenție privitoare la părinții și bunicii noștri de a-i menține în izolare o perioadă așa de lungă sau de a-i înghesui într-un spațiu de carantină cu ruperea din familii. Transmiterea publică a unor astfel de opinii nu face bine societății, nu face bine nimănui, este un act iresponsabil,  cu atât mai mult cu cât vine din partea unui profesor care e un specialist în domeniul virusologiei, dar nu pare că înțelege societatea, respectul față de drepturi și libertăți fundamentale, a declarat Ludovic Orban, în direct la TVR1.

Premierul a precizat că se analizează fiecare pas posibil pentru revenirea la normalitate, pentru relaxarea măsurilor. Toată această mișcare va fi graduală și îi privește pe toți cetățenii români, indiferent de vârstă. Orice relaxare îi privește și pe părinții și bunicii noștri, a subliniat șeful executivului.

Ludovic Orban a afirmat că nici ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, nu susține documentul respectiv, care e doar o propunere formulată de Adrian Streinu Cercel.

Tot marți, proiectul Institutului Matei Balș a fost criticat dur și de președintele Klaus Iohannis.

Criticile vin după ce în spațiul public a circulat un document propus pentru perioada de după relaxarea măsurilor de distanţare socială de către Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

În documentul publicat în presă se propunea izolarea vârstnicilor cu încă 3 luni și izolarea lor în hoteluri, dacă locuiesc împreună cu familii lărgite. Ideea a fost enunțată inițial de ministrul Sănătății, într-o emisiune de televiziune.

Ulterior, ministrul a precizat că propunerea vine de la Institutul Matei Balș, dar guvernul o respinge.

La TVR, secretarul de stat Raed Arafat a calificat tema drept fake news.

Paștele s-a desfășurat în condiții extrem de bune

Ludovic Orban a mai declarat că sărbătoarea pascală s-a derulat în condiţii „extrem de bune” și că aceasta nu poate să constituie baza unei creşteri a riscului de răspândire a noului coronavirus.

Prim ministrul a subliniat însă că România nu a ajuns la vârful epidemiei de coronavirus și spune că nu se pune problema relaxării restricțiilor: „Cred că Sărbătoarea pascală s-a derulat în condiţii extrem de bune şi că nu poate să constituie baza unei creşteri a riscului de răspândire a virusului. Asta nu înseamnă că trebuie să ne relaxăm, că trebuie să renunţăm la proverbul ‘Paza bună trece primejdia rea’, încă nu suntem la vârful epidemiei, încă trebuie să respectăm toate regulile, să respectăm toate măsurile care au fost luate de autorităţi pentru a continua această atitudine corectă de a ne feri de îmbolnăvire şi a-i feri şi pe cei din jurul nostru de riscul de îmbolnăvire.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite