Ludovic Orban: Intenționăm modificarea legislației, astfel încât delegarea în funcțiile publice de conducere să fie limitată la o perioadă de șase luni

1 noiembrie 2019, 15:06

Intenția noastră este de a reduce numărul ministerelor de a optimiza structurile administrative, de a îmbunătății calitatea serviciilor furnizate și eficiența activității în fiecare instituție. Luni avem o discuție în care vom trage concluziile, aceste decizii sunt necesare pentru pregătirea OUG privind activitatea Guvernului, odată cu reducerea numărului de ministere de la 28 la 16.

Întrebat ce se va întâmpla cu funcționarii din ministere, Ludovic Orban a spus că o parte dintre aceștia își vor găsi locul în noile instituții. Intenția nostră este să facem și o evaluare acolo unde este posibil a competenței, a activității desfășurate, a capacității de a ocupa o funcție de conducere sau de execuție. Vom organiza concursuri transparente, care să fie obiective, cu comisii de concurs care să poată să analizeze efectiv calitățile, experiența, capacitatea managerială a fiecărui candidat pentru funcțiile de conducere.

Studiem foarte atent politica detașărilor. S-a ajuns la o situație la care un procent semnificativ de angajați din sectorul public ocupă funcții publice prin detașare. Nu mi se pare un lucru normal. În momentul în care un om este angajat într-o instituție publică, sigur trebuie să fie angajat prin concurs, dar trebuie să gireze prin toate activitățile care fac parte din fișa postului, să nu mai existe această instabilitate a politicii detașărilor.

Ludovic Orban a anunțat că PNL intenționează să modifice legislația privind detașările.

Intenționăm modificarea legislației, astfel încât să nu mai permitem ocuparea funcțiilor publice de conducere prin politica delegării pe o perioadă limitată de timp. Vom încerca să limităm durata permisă pentru o funcție publică de conducere la maximum 6 luni până la ocuparea acestei poziții prin concurs. Adică obligativitatea de organiza un concurs cât mai rapid, în maxim două săptămâni și la ocuparea poziției respective prin concurs”, a declarat Ludovic Orban, vineri la sediul PNL din Modrogan.

Întrebat ce agenții sau autorități vor fi comasate sau ar putea dispărea, liderul PNL a precizat că nu dorește să dea un răspuns până când nu ia o decizie finală alături de colegii desemnați la ministere.

„Până nu luăm deciziile prefer să nu vă spun. E o discuție pe care o avem împreună cu colegii mei care vor conduce ministerele și până nu luăm o decizie finală, permiteți-mi să nu dau acum un răspuns concret”, a explicat Orban.

Acesta a reamintit despre auditul pe care îl va solicita PNL, după învestirea Guvernului.

„Vom realiza un audit, atât un audit intern în primă fază, cât și un audit extern pentru a putea optimiza structura organizatorică și practic modul de îndeplinire a tuturor funcțiilor instituțiilor statului, asemenea serviciilor publice către cetățeni, către autorități locale, către companii, astfel încât să realizăm o eficientizare a aparatului guvernamental”, a conchis președintele liberalilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite