Ludovic Orban: În primă fază vom ridica restricțiile pentru care există cel mai mic risc

30 aprilie 2020, 09:31

Premierul Ludovic Orban a declarat că într-o primă fază, după data de 15 mai, autorităţile vor ridica „acele restricţii pentru care există cel mai mic risc epidemiologic”, iar acest lucru se va face gradual: „Ridicarea restricţiilor se va face gradual. Vom aştepta o perioadă (…) de 14 zile – 15 zile, pentru a vedea dacă sunt efecte privitoare la diseminarea sau răspândirea virusului, după care vom trece la următoarele măsuri. De asemenea, trebuie pregătite şi măsuri de protejare, dacă dăm drumul la restaurante trebuie să stabilim nişte reguli şi proprietarii de restaurante vor trebui să se adapteze acestor reguli, la fel şi în cazul unor posibile creşe, grădiniţe.”

Orban a afirmat că nu poate da, deocamdată, un răspuns cu privire la posibilitatea redeschiderii creșelor și a grădinițelor, adăugând, însă, că știe că sunt probleme mai ales în familiie monoparentale, iar mulți părinți riscă să rămână fără locuri de muncă.

„Toată lumea aşteaptă răspunsuri, nu vă putem da, încă, aceste răspunsuri. (…) Ştiu că este o problemă legată de copii, de exemplu în familiile monoparentale, chiar dacă beneficiază de Legea 19, plata indemnizaţiei de 75%, sunt foarte multe mame şi taţi care pot să rişte să-şi piardă locul de muncă pentru că stau acasă, iar angajatorul le cere să vină la serviciu şi atunci trebuie găsită o modalitate de a putea să aibă grijă de copii, suplimentar faţă de alocarea pe care am stabilit-o prin Legea 19, completată de ordonanţa noastră”, a afirmat, joi, Ludovic Orban, întrebat dacă instituțiile de învățământ pentru preșcolari vor fi deschise în acest an.

Orban spune că restricţiile de circulaţie rămân în vigoare şi speră că românii vor fi responsabili de 1 mai.

„De 1 mai, sigur că oamenii probabil vor avea dorinţa de a ieşi mai mult, dar trebuie să respecte regulile care au fost stabilite. (…) Oamenii, ca şi de Paşte, ca şi cu alte ocazii, duminici, zile libere, sunt convins că vor fi responsabili, că vor respecta regulile. În cazul în care vor ieşi, vor ieşi astfel încât să nu existe un risc de răspândire a virusului”, a spus premierul.

Șeful Executivului a fost prezent, joi, la Iași, pentru a asista la plecarea unei echipe de medici în Republica Moldova, care va ajuta la tratarea persoanelor cu COVID-19.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite