Ludovic Orban: Decizia președintelui de a-l desemna pe Dacian Cioloș premier este o cacealma. Refacerea coaliției este singura soluție

Ludovic Orban
Ludovic Orban
12 octombrie 2021, 11:29

Decizia de ieri a președintelui este mai degrabă o cacealma, care nu numai că nu are ca obiectiv soluționarea crizei, ci are ca efect prelungirea și adâncirea crizei politice și guvernamentale, a spus Orban, într-o declarație făcută la Palatul Parlamentului.

Fostul lider al PNL a arătat că, „în ciuda bunelor intenții ale USR PLUS și ale lui Dacian Cioloș, desemnarea este una care nu ține cont  de principiul loialității constituționale”  care ar fi trebuit aplicat.

Dacian Cioloș nu are nicio șansă se formeze o majoritate parlamentară, iar această situație s-a produs pentru că nici PSD, nici PNL nu s-au prezentat cu o propunere de premier, a mai spus Orban.

„Aş putea spune că, dacă în privinţa PSD e pagubă în ciuperci că nu au venit cu o propunere, în ceea ce priveşte PNL, decizia de a nu se prezenta cu o propunere de premier este o decizie care practic a pus PNL în situaţia de a nu avea o propunere şi a nu pune pe masa preşedintelui oportunitatea de a desemna un premier PNL”, a subliniat fostul lider liberal.

În opinia lui Orban, singura soluție pentru formarea unei majorități parlamentare este refacerea coaliției de guvernare, din PNL, USR, UDMR cu sprijinul minorităților.

„Atât pentru conducerea PNL, cât şi pentru preşedinte era perfect la îndemână o soluţie care ar fi soluţionat criza şi anume desemnarea unui premier din partea PNL, care să fie persoană decentă, onorabilă, o persoană care să se bucure de încrederea partenerilor de guvernare”, a explicat fostul preşedinte al liberalilor.

În opinia sa, schimbarea deciziei PNL privind mandatul cu care s-a dus la Cotroceni arată „premeditare”. „De fapt, conducerea PNL a abandonat şansa uriaşă de a pune punct crizei politice, de a reface coaliţia de guvernare, de a da României un Guvern responsabil şi stabil, cu deplină capacitate de exerciţiu”, a susţinut Orban.

„Sunt convins ca intenţia ascunsă care stă în spatele acestei desemnări, care nu are nicio şansă […] , în spatele acestei cacealmale, acestei decizii cinice, se ascunde de fapt dorinţa ca la a doua desemnare să fie desemnat de preşedinte Florin Cîţu. […] Cei care au luat decizia să nu desemneze premier sunt cei din gaşca demolatoare, care l-au impus pe Cîţu la conducerea PNL, care se cramponează în continuare de persoana lui Florin Cîţu, neînţelegând faptul că Florin Cîţu nu mai are nicio şansă să formeze o majoritate parlamentară pentru investirea unui Guvern”, a mai afirmat Orban.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite