Ludovic Orban: Cei care vor veni începând cu ziua de mâine nu își vor petrece Paștele în condiții normale, ci în carantină. Soluții pentru producția de ventilatoare

Ludovic Orban și Marcel Vela
Ludovic Orban și Marcel Vela
4 aprilie 2020, 09:48

ACTUALIZAREAm pregătit elementele pentru noua Ordonanță Militară care va fi prezentată de echipa MAI în cursul zilei de astăzi„, a declarat premierul Ludovic Orban după ședința de lucru care a durat câteva ore la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

„Practic e aproape în forma finală Ordonanța”, a subliniat Orban.

Șeful executivului a anunțat că au fost evaluate intrările în țară și capacitățile de carantinare. „Cei care vor veni începând cu ziua de mâine nu își vor petrece Paștele în condiții normale, ci vor fi obligați să intre în carantină”, a avertizat Orban.

Ideea plății suplimentare pentru cadrele medicale care lucrează cu pacienți infectați cu coronavirus a fost deja inclusă într-o ordonanță de urgență pregătită de Ministerul Fondurilor Europene. Valoarea acestui spor va fi de aproximativ 500 de euro.

Există contracte pentru 400 de ventilatoare, dar graficul de livrare nu este respectat, pentru că au fost luate decizii la nivelul guvernelor altor state care au blocat scoaterea din țară a aparatelor.

În acest condiții, autoritățile încearcă să producă ventilatoare în țara noastră. Se caută soluții și pentru repararea ventilatoarelor care sunt stricate, pentru a putea pune în funcține încă 80-100 de astfel de aparate.

La ședința de astăzi de la MAI au fost discutate măsuri de pregătire a spitalelor care urmează să primească pacienți.

Referitor la situația din Țăndărei și din comuna Bărbulești, premierul a subliniat că se vor lua măsuri speciale, cel puțin pentru Țăndărei.

Luni va fi revizuit într-o primă analiză proiectul de rectificare bugetară. E posibil în cursul săptămțânii viitoare să adoptăm rectificarea bugetară, a mai declarat Ludovic Orban.

ACTUALIZAREAnalizăm evoluţia epidemiei şi în funcţie de această evoluţie vom vedea care este cea mai bună decizie. Starea de urgenţă expiră la jumătatea lunii aprilie şi în funcţie de evoluţia epidemiei vom lua cele mai potrivite decizii„, a declarat vineri, pentru Agerpres, Ludovic Orban.

În ședința de guvern de joi, prim-ministrul i-a cerut ministrului de Interne să clarifice unele aspecte din cele mai recente Ordonanțe Militare privind izolarea șoferilor care efectuează transporturi de marfă.

Patronii firmelor de transport au reclamat că șoferii ezită să mai plece în curse în afara țării. Motivul nu este teama de coronavirus, ci o prevedere legală care le obligă familiile să stea în izolare 14 zile, dar care lor le dă dreptul să plece pe traseu mai devreme.

Vineri, bilanțul deceselor a ajuns în România la 133.

Într-o declarație publică, președintele Klaus Iohannis a subliniat că am intrat în cea mai grea etapă a pandemiei de coronavirus și a făcut apel la cetățeni să stea acasă și să se limiteze la deplasările strict necesare.

De acum înainte, urmează săptămâni foarte dificile, care vor fi critice pentru sistemul de sănătate din România. Este esențial să fim toți conștienți de acest lucru, pentru că vor veni momente cu o mare încărcătură emoțională, care ne vor testa solidaritatea și unitatea„, a spus președintele.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 16 martie decretul privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, pentru 30 de zile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite