Ludovic Orban: A interzice acum exportul de animale vii ar fi o măsură pripită. Ar trebui să fie obiectivul pe termen mediu. Este mult mai uman și mult mai rentabil

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că interzicerea exportului animalelor vii trebuie să fie obiectivul pe termen mediu, menţionând că intervenţia în cazul navei eşuate în Portul Midia care exportă oi vii a arătat "o anumită paralizie a unor entităţi ale statului care nu au intervenit prompt", informează Agerpres.

29 Noiembrie 2019, 14:27 (actualizat 29 Noiembrie 2019, 14:38) Știrile TVR |
Exportul de animale
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Sunt multe lucruri pe care nu le înţeleg acolo. A arătat o anumită paralizie a unor entităţi ale statului care nu au intervenit prompt. Am ţinut legătura cu organizaţiile neguvernamentale şi în mare parte a procesului de salvare, începând cu luni seara, s-a datorat şi organizaţiilor neguvernamentale (...). Practic, trebuie revizuite toate procedurile de intervenţie. Ce m-a deranjat, spun sincer, absenţa măsurilor după primul Comandament pentru situaţii de urgenţă convocat de prefect, paralizia Direcţiei Sanitare Veterinare, de asemenea, m-a deranjat o atitudine foarte ciudată a Autorităţii Navale şi a şefului Portului Midia. În mod evident, miniştrii vor analiza activitatea fiecăruia şi se vor lua măsurile care se vor impune", a afirmat Ludovic Orban, la Digi24.

El a spus că PNL a depus în Parlament un proiect care interzice exportul animalelor vii în anumite situaţii, menţionând că acesta trebuie să fie un obiectiv pe termen mediu.

"Din păcate, la ora actuală exportul agricol al României este într-un proces foarte mare, aproape 70 la sută, format din cereale vrac şi animale vii. Noi, ca partid, în urmă cu mai multe luni, am înaintat un proiect de lege care, chiar dacă nu prevede interzicerea imediată a exportului de animale vii, prevede interzicerea, practic, a exporturilor în anumite condiţii, când nu se pot asigura condiţii cât de cât decente pentru animalele transportate. Proiectul de lege este în dezbaterea Parlamentului. A interzice acum, brusc, exportul de animale vii ar fi o măsură pripită. Desigur acesta ar trebui să fie obiectivul pe termen mediu, să nu mai exportăm animale vii. Este mult mai uman şi, în acelaşi timp, este şi mult mai rentabil, iar noi trebuie să investim mai mult în procesarea materiilor prime provenite din agricultură", a adăugat Orban.

El a reafirmat că situaţia navei eşuate a fost discutată şi în şedinţa de Guvern şi a cerut miniştrilor Transporturilor şi de Interne să ia măsuri pentru a urgenta intervenţia, menţionând că nu a primit de la nivel european un punct de vedere pe această temă.

"A existat o discuţie, din câte ştiu eu, la nivel european, dar nu am primit niciun fel de punct de vedere oficial din partea vreunei entităţi de la nivel european. Am solicitat ministerelor responsabile, ştiţi foarte bine că a trebuit să am mai multe intervenţii, să trimit reprezentanţi din conducerile centrale ale Ministerului de Interne, ale Ministerului Transporturilor pentru a mobiliza suplimentar, pentru a aplica procedurile. Chiar şi ieri la şedinţa de Guvern am avut o discuţie în care am solicitat ministrului Transporturilor şi ministrului de Interne să accelereze toate procedurile de evacuare a navei şi de evacuare de transport şi de incinerare a cadavrelor. Am cerut, evident, fiecărui ministru să facă o analiză foarte serioasă, să demită toţi conducătorii de instituţii sau de servicii deconcentrate care nu şi-au făcut treaba", a mai spus Orban.

Premierul a mai spus că există mai multe proceduri în acest caz.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 22°C
IASI 19°C 22°C
CLUJ 16°C 18°C
CONSTANTA 19°C 20°C
CRAIOVA 18°C 20°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI