Lucrările plenului Consiliului Superior al Magistraturii, amânate pentru a treia oară, după o ceartă în timpul ședinței

1 iulie 2019, 10:03

Cei șapte membri ai CSM care au boicotat ședințele plenului au fost certați de președintele Consiliului. Lunea trecută, imediat după amânarea ședinței, ei au trimis o scrisoare publică în care au cerut ca decizia în ceea ce privește conducerea secției de investigare a magistraților să fie luată după publicarea rapoartelor GRECO și al Comisiei de la Veneția.

Ministrul Justiției a făcut apel la președintele CSM să încerce să găsească un consens pentru a ieși din acest impas.

Membrii plenului i-au cerut președintelui CSM să facă un calendar al ședințelor cu ziua, ora și ordinea de zi, așa încât să se evite situații de acest gen.

Plenul ar fi trebuit să o valideze pe Adina Florea în funcția de procuror-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție.

După boicotul de săptămâna trecută, președintele CSM a cerut premierului să comunice dacă există, la Guvern, un proiect de desființare a acestei Secții.

În raportul grupului statelor împotriva corupției, GRECO, se recomandă Guvernului să desființeze această „anomalie a sistemului judiciar”, pentru că pune în pericol independența justiției și poate fi folosită în scopuri politice. Potrivit procedurii, traducerea și publicarea raportului trebuie autorizate de guvernul statului evaluat.

______________________

Lucrările şedinţei de plen a Consiliului Superior al Magistraturii de luni au fost amânate pentru a treia oară din lipsă de cvorum.

„Nu putem deschide lucrările şedinţei programate astăzi deoarece nici de această dată nu s-a întrunit cvorumul prevăzut de lege pentru ca şedinţa să se desfăşoare. Şi trebuie să spun câteva lucruri, pentru că este de acum îngrijorător, este a treia şedinţă fixată la care aproape aceiaşi membri nu dau curs. Săptămâna trecută a fost lansată public o scrisoare, astăzi, pe mail-ul meu, a sosit, cam în aceiaşi termeni, o scrisoare din partea aceloraşi membri, prin care se solicită să fie scoase de pe ordinea de zi lucrările care privesc Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie cu motivarea nevoii de a se dezbate mai întâi public rapoartele GRECO şi raportul Comisiei de la Veneţia„, a declarat preşedintele CSM, Lia Savonea.

Lunea trecută, şapte magistraţi din CSM – Andrei Nicolae Solomon – procuror, vicepreşedinte al CSM, Andreea Anamaria Chiş – judecător, Mihai Bălan – judecător, Bogdan Mateescu – judecător, Cristian Ban – procuror, Florin Deac – procuror şi Tatiana Toader – procuror – au cerut amânarea luării unor decizii în ceea ce priveşte SIIJ şi au anunţat că aşteaptă publicarea rapoartelor GRECO şi al Comisiei de la Veneţia, precum şi organizarea unei dezbateri publice asupra activităţii secţiei.

„Potrivit informaţiilor apărute în spaţiul public, cele două organisme ale Consiliului Europei au solicitat autorităţilor române desfiinţarea acestei secţii, apreciindu-se că aceasta este un instrument suplimentar pentru intimidarea şi exercitarea unor presiuni asupra judecătorilor şi procurorilor”, se arăta în document.

Ei precizau că în acelaşi sens sunt recomandările cuprinse în raportul Comisiei Europene în cadrul MCV din 31 noiembrie 2018, avizul Biroului Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni din 25 aprilie 2019 şi avizul Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni din 16 mai 2019.

„Aşadar, rezultă că la nivel internaţional au crescut îngrijorările organismelor internaţionale referitoare la încălcarea independenţei autorităţii judecătoreşti şi a împiedicării luptei împotriva corupţiei, generate de existenţa şi activitatea acestei secţii. De asemenea, şi pe plan intern au fost formulate în mod repetat îngrijorări de către o parte a asociaţiilor profesionale ale magistraţilor cu reprezentativitate semnificativă, precum şi de o parte covârşitoare a magistraţilor din România”, precizau cei şapte magistraţi din CSM.

Procurorii şi judecătorii din CSM spun că sarcina lor primară este reprezentarea colegilor magistraţi, acţionând în scopul garantării independenţei Justiţiei şi că vor utiliza toate pârghiile de care dispun pentru a susţine amânarea discutării chestiunilor ce ţin de activitatea acestei Secţii, „după organizarea unor dezbateri publice privind respectarea de către autorităţile române a recomandărilor organismelor internaţionale”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă