Lărgirea plajei din Eforie Sud au fost sistată după descoperirea, în adâncuri, a unor fragmente de lemn de la un vas vechi

31 octombrie 2022, 20:54

Mai multe fragmente de lemn, provenite de la un vas vechi, au fost scoase la iveală de nava care absoarbe nisip de pe fundul marii și-l trimite pe plajele lărgite, la Eforie Sud.

Epava se află la aproximativ 40 m în larg, față de linia actuală a țărmului, la o adâncime de 2 m și jumătate„, ne-a declarat Marius Stamat, constructorul plajei lărgite.

Lucrările s-au oprit în momentul în care tehnicienii au ajuns cu aspiratorul de nisip lângă vestigiile subacvatice. Corabia e cunoscută de arheologii amatori de la Constanța, care fac scufundări cu turiștii.

Se presupune c-ar fi undeva sfârșit de secol 19, inclusiv după modul de construcție. Este o epavă de lemn, iar coca, opera vie, este acoperită cu tablă de cupru„, spune Cosmin Brinzeanu, scafandru amator arheolog.

În jurul epavei, autoritățile au instituit o zonă de protecție de câteva mii de metri pătrați. Nicio navă tehnică nu poate să între în perimetrul arheologic.

Ministerul Culturii trebuie să emită un aviz pentru ca lucrările să continue. În plus, este nevoie și de un arheolog scafandru acreditat, care să analizeze amănunțit tot ce se află acolo.

Trebuie văzut ce este acolo, de fapt, cât mai aproape de actualitate. Măcar materialul: este metal, este lemn și dacă se poate coborî și se pot colecta date„, susține Aurel Mototolea, director Muzeu Istorie și Arheologie Constanța.

Problema este că în România nu există în prezent un astfel de specialist care să studieze zona. Acesta trebuie să îndeplinească simultan două condiții: să fie arheolog profesionist, dar și scafandru tehnic recunoscut de centrul profesional al Marinei militare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite