Lucrările de la examenele naționale de la clasele a II-a, a IV-a, a VI-a și cele de la Bacalaureat vor fi corectate digital de anul viitor. Cîmpeanu: Va fi eliminat subiectivismul

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu
Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu
2 iulie 2021, 08:33

Noul sistem de corectare, digital, pentru examenele naţionale, ar urma să fie aplicat de anul viitor, susține ministrul Educației. Tot procesul de notare va fi mai rapid şi chiar computerul va semnala unde ar fi nevoie de recorectare.

Sorin Cîmpeanu vrea ca sistemul să fie funcţional pentru evaluarea naţională din clasele a doua, a patra, a șasea și a opta.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: „Este vorba de codificarea lucrărilor, apoi de codificarea fiecărui item. În așa fel încât, la corectare, dincolo de eliminarea subiectivismului, să avem și elemente foarte concrete cu privire la modul în care, în funcție de modul de rezolvare a diverșilor itemi, putem aprecia la ce nivel au fost dobândite competențele necesare. Dificultatea constă în a avea resursă umană calificată, în fiecare din școlile românești în care se derulează aceste examene. Pentru a fi capabil să scaneze și să atribuie aceste coduri fiecărui candidat”.

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, a comentat măsura la Telejurnal.

–––––––––––––––––––––––––––

Ministrul Educației a declarat la Știrile TVR că notarea se va face pe fiecare subiect în parte. Sorin Cîmpeanu spune că prin acest mod de corectare va fi eliminat subiectivismul.

”Nu vom mai avea o notă generală la matematică, o notă generala la Limba și literatura română și vom ști pe fiecare subiect, fiecare item cum stăm. Avem deja un proiect pilot demarat la nivelul evaluării la clasa a VI-a și sunt încrezător că vom putea implementa acest sistem (…) dificultatea constă în a avea resursă umană calificată în fiecare din școlile în care se desfășoară acest examen”, a declarat la Știrile TVR ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Lucrările elevilor vor fi scanate în fața lor, în sala de examen, după ce profesorii supraveghetori vor aplica pe foi un cod unic de identificare.

Apoi, lucrările elevilor vor fi corectate online, de către evaluatori care nu pot comunica între ei. Ministrul spune că această modalitate de corectare va fi aplicată pentru lucrările elevilor de la clasele a II-a, a IV-a, a VI-a și cele de la Bacalaureat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite